GLOBUS

Amerikanci tvrde da Rusija posjeduje atomsku bombu od 100 megatona

Avaz.ba

28.1.2018

Američki časopis Popular Mechanics objavio je dokument, koji navodno da potiče iz Pentagona, i koji definitivno potvrđuje da vlada Rusije razvija najmoćnije nuklearno oružje konstruisano u posljednjih pola vijeka, piše Popular Mechanics.

Dokument oružje opisuje kao "novi interkontinentalni podvodni nuklearni autonomni torpedo".

Postojanje projekta, koji se u Kremlju vodi kao "Kanjon", dok ga Pentagon označava kao "okeanski višenamjenski sistem Status-6", prvi put je javno spomenut poslije "curenja" informacija na državnoj ruskoj televiziji "Kanal jedan" 10. novembra 2015. godine.

Zapadni mediji su oružje prikazano na televiziji okarakterisali kao "oružje sudnjeg dana". Bilo je riječi i o susretu Vladimira Putina sa vojnim vrhom u Sočiju, kada je, navodno, greškom snimljen nacrt tog nuklearnog sistema, dok ga je proučavao jedan ruski general.

Nekoliko dana kasnije, sajt The Washington Free Bacon objavio je navodno tumačenje iz CIA, prema kome je pomenuti incident na televiziji zapravo bio namjeran, smišljen da bi se odvrati SAD od raspoređivanja projektila po Evropi, čemu se Rusija apsolutno protivi.

U decembru 2016. godine isti medij je prenio izjavu neimenovanog službenika iz Pentagona prema kome je Rusija testirala sistem "Kanjon" 27. novembra 2016. u području Arktika.

Dosadašnje informacije, prema kojima bi "Kanjon" bio spreman 2020. godine, ovo oružje opisuju kao "sposobno da podigne talase cunamija visoke do 500 metara", pri čemu bi ogromna područja bila kontaminirana radioaktivnšću.

Oružje bi, navodno, imalo nuklearnu bojevu glavu snage 100 megatona, bilo bi otporno na projektile obalske odbrane, lasere i slična oružja, i u stvarnosti bi služilo kao sredstvo odvraćanja napada i kao prijetnja, a ne kao oružje za aktivan napad na američke gradove- Sve to podsjeća na oružje opisano u satiričnom filmu iz 1964. godine "Dr. Strangelove".

Oružje bi mogle da nose podmornice novijih tipova, uvedene 2012. i 2014. godine. Jedna od njih bila bi u stanju da ponese četiri takva projektila.

Ovdje ustvari nije riječ ni o klasičnom projektilu, iako bi oružje imalo oblik torpeda, nego o minijaturnoj robotskoj autonomnoj podmornici. Ona bi bila u stanju da juri brzinom od 100 kilometara na sat, najveći domet njene autonomne plovidbe bi bio 10.000 kilometara, a bila bi u stanju da roni na najvećoj dubini od 1.000 metara. Projektil bi bio izrađen u stelt tehnologiji i bio bi nevidljiv za sonare.

Od incidenta iz 10. novembra 2015. godine, Vladimir Putin je stalno negirao postojanje takvog oružja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.