GLOBUS

Litvanija u oštroj borbi protiv alkohola, građani bijesni

Avaz.ba

29.1.2018

Litvanija je uvela novi zakon o alkoholnim pićima kojim je donja granica za njihovo konzumiranje pomjerena s 18 na 20 godina, reklamiranje alkohola zabranjeno, a radno vrijeme prodavnica koje prodaju alkoholna pića skraćeno.

Zakon je na snazi od 1. januara i izazvao je velike kontroverze u toj baltičkoj zemlji, čijih 2,9 miliona stanovnika spadaju među najveće potrošače alkoholnih pića, prenosi CDM.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, konzumacija alkohola u Litvaniji po glavi stanovnika je tokom deset godina porasla za 22 odsto – 2006. godune su Litvanci konzumirali 14,9 litara čistog alkohola godišnje, a 2016. godine je ta cifra iznosila 18,2 litara. Vlasti su smatrale da su neophodne drastične mjere.

- Morali smo da učinimo nešto. Alkoholizam čini Litvaniju neprivlačnom za strane investicije i turizam - rekao je ministar zdravlja Aureljus Veriga, jedan od glavnih pristalica zakona.

Posebno je šokantno, naveo je Veriga, da  -trećina osoba od 15 i 16 godina redovno pije alkohol -.

Sa stopom samoubistava od 36 na 100.000 ljudi, Litvanija prednjači u Evropi, a istraživanja pokazuju da je stopa samoubistava među alkoholičarima konstantno visoka.

Veriga je postao ministar prije dvije godine nakon pobjede na izborima Unije farmera i zelenih. Ta stranka je uvela nekoliko konzervativnih izmjena u zakone o porodici, uprkos protestima javnosti i neslaganja koalicionih partnera.

Predsjednica u šoku: Ovo me podsjeća na Srednji vijek

Javnost je loše primila zakon, neki kolumnisti predlažu cenzuru klasične literature koja opisuje ispijanje alkohola. Čak je i predsjednica Dalija Gribauskajte pozvala da se zakon izmijeni.

- To me podsjeća na Srednji vijek i pravi ogromnu štetu međunarodnom imidžu i reputaciji Litvanije - poručuje ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.