GLOBUS

Francuska neće učestvovati na konferenciji o Siriji u Sočiju

Twitter

Fena

30.1.2018

Francuska je saopćila da neće prisustvovati pregovorima o rješavanju krize u Siriji koje organizira Rusija u Sočiju, javlja agencija Xinhua.

Zvanični Pariz stava je da je jedini legitimni okvir za pregovore o Siriji onaj Ujedinjenih naroda, a unutar kojeg se vode razgovori u Ženevi. 

- Sve ostale inicijative, kao što je konferencija u Sočiju trebaju podržati proces koji vode UN - rekao je Aleksandre Đorđini (Alexandre Giorgini), zamjenik portparola ministarstva vanjskih poslova i dodao da znaju kako sirijska opozicija nema namjeru ići u Soči, te neće ni Francuska poslati svoje predstavnike.

U subotu je sirijska opozicija najavila bojkot konferencije u Sočiju, nakon novog, neuspješnog kruga pregovora sa sirijskim režimom pod UN-ovim pokroviteljstvom u Beču. 

- Režim računa s vojnim rješenjem i ne pokazuje volju za ozbiljne političke pregovore - rekao je Nasr Hariri, glavni pregovarač Odbora za sirijske pregovore (CNS), u koji ulaze glavne opozicione grupe.

Rusija je glavni saveznik sirijskog režima, a na konferenciju je pozvana samo jedna frakcija opozicije, te predstavnici UN-a, Sirije, Irana i Turske. Moskva je pozvala i ostale stalne članice Vijeća sigurnosti, s obzirom na to da inicijativa UN-a nije donijela rješenje za sedmogodišnju krizu i rat. 

Konferencija u Sočiju, koja će biti održana danas, a za koju neke zapadne vlade sumnjaju da želi zaobići proces u UN-u, što Moskva poriče, treba okupiti oko 1.600 učesnika. No, legitimnost skupa u Sočiju dovodi u pitanje to što izostaje najveći dio sirijske opozicije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.