GLOBUS

Kina najavljuje jačanje nuklearnog programa kako bi pratila SAD i Rusiju

Fena

30.1.2018

Kina mora pojačati svoje nuklearne sposobnosti, kako bi pratila razvoj kapaciteta Sjedinjenih Država i Rusije, navodi se u zvaničnom listu Narodne oslobodilačke armije.

- Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) možda radi na razvoju novih nuklearnih oružja i ostavlja eksplicitnu mogućnost nuklearnog odgovora na veći nenuklearni napad - stoji u nacrtu dokumenta koji je objavio „Huffington Post“, a na koji se pozivaju kineski autori članka u službenom listu.

Kinezi smatraju da je riječ o američkom potezu bez presedana, koji uz poboljšanje nuklearnog arsenala Rusije, žele pojačati sposobnost odvraćanja napada.

- U nepredvidivom svijetu, poboljšavanje kapaciteta naše odbrane, kako bi podržali našu snažnu poziciju, postaje obaveza, kojom bi pojačali pouzdanost i povjerenje u našu sposobnost nuklearnog odvraćanja i protiv udara – navodi se u komentaru lista Narodne oslobodilačke armije Kine.

Kineski predsjednik Xi Jinping nadgleda ambiciozni plan vojne modernizacije, uključujući i nuklearni arsenal. Prva nuklearna testiranja Kina je obavila 1964. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.