GLOBUS

Skandal na konferenciji o Siriji, govor Lavrova prekinut zvižducima

AFP

Fena

30.1.2018

Mirovna konferencija posvećena Siriji koja se održava u ruskom Sočiju u startu je naišla na velike probleme, a nakon što su neki delegati, suprotstavljeni sirijskom predsjedniku Bašaru Al-Asadu odbili napustiti aerodrom. 

Potom su pojedini učesnici zviždali ruskom šefu diplomatije na otvaranju konferencije.

Rusija, glavni saveznik sirijskog režima organizirala je konferenciju na koju su pozvali zapadne sile, Iran i Rusiju, te suprotstavljene strane u Siriji. Ali, većina sirijske opozicije je odbacila poziv, a Francuska je takođe jutros objavila da neće učestvovati u konferenciji.

Zapadne sile podržavaju mirovni proces koji vode Ujedinjene nacije, ali on je do sada bio neuspješan.

Konferenciju je otvorio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, te je pročitao poruku predsjednika Vladimira Putina. Ali, neki su delegati ustali i zviždali optužujući Moskvu za smrt civila u vazdušnim udarima. Sve je prenosila ruska državna televizija uključujući i trenutak kada osiguranje prilazi čovjeku i govore mu da sjedne. Potom su ustali drugi delegati i skandirali Rusiji, ali je Lavrov pozvao sve da mu dopuste da završi govor.

Jedna grupa učesnika iz sirijske opozicije koja je stigla iz Turske, odbila je napustiti aerodrom dok se ne uklone sirijske zastave i grbovi.

- Mi smo ranije rekli da nećemo učestvovati dok se ne ukloni sve što predstavlja sirijsku vladu – poručili su.

Njih više od 70 je ostalo na aerodromu i čekaju povratak u Tursku, a početak konferencije je kasnio zbog toga.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.