GLOBUS

Čavušolu: SAD su izabrale krivog partnera

Logicno.com

30.1.2018

Nakon višekratnih upozorenja Ankare američkim snagama da napuste područje Manbija u sjevernoj Siriji, koje bi se moglo naći na udaru turskih vazdušnih i kopnenih snaga, komanda američkih snaga poručila je da neće napustiti to područje.

Američki general Džozef Votel (Joseph Votel), lider Središnje komande američke vojske, rekao je “da je povlačenje iz Manbija, gdje je Pentagon razmjestio 2.000 vojnika, nešto na što ne pomišlja”.

Vašington je ovim kratkim saopćenjem reagirao na upozorenja Turske kako planira proširiti svoju invaziju na Siriju iz Afrina i na područje Manbija, oko 100 kilometara od aktuelnog ratišta, te da SAD trebaju povući svoje jedinice iz tog područja, piše portal Logicno.com.

Faksimil naslova kolumne u New York Timesu

U jednoj od izjava ranije ovog mjeseca, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Mevlüt Çavuşoğlu) izjavio je da Ankara neće ograničiti svoje “sigurnosne mjere” protiv kurdskih boraca u sirijskoj regiji Afrin, nego ih može poduzeti i u Manbiju, također u sjevernom dijelu pokrajine Alep.

Nakon jasnog odgovora Pentagona, Čavišolu je rekao da je pat pozicija između Ankare i Vašingtona u sirijskom sukobu završila, jer su SAD za saveznike izabrale kurdske “teroriste” i YPG snage.  

Poruka je još važnija, s obzirom da je dio teksta koji je turski ministar napisao za The New York Times i nije izrečena na stranačkom skupu ili neslužbenom okupljanju u Ankari. Turski ministar vanjskih poslova je istovremeno izrazio uvjerenje da će Amerika s vremenom shvatiti kakvu štetu takvu politiku nosi sa sobom i ispraviti pogrešan kurs.

“Sjedinjene Države su izabrale krivog partnera u sirijskom ratu. Na Bliskom istoku se vode samo za svojim interesima u regiji, dok Turska ima zajedničku granicu sa Sirijom i Irakom dugu 800 milja. Zbog toga Vašington i Ankara zajedno moraju ostvariti isti cilj i poraziti terorističke organizacije koje ugrožavaju obje zemlje. ISIL je naš zajednički neprijatelj i pobjeda nad ovom grupom ne bi bila moguća bez aktivnog učešća Turske”, piše Čavušolu u kolumni za The New York Times.

“I nakon vojne pobjede nad 'Islamskom državom' u Siriji i Iraku, Ankara i dalje pridonosi borbi protiv terorista”, piše turski ministar i podsjeća da je turska vojska 2016. godine odigrala ključnu ulogu u oslobađanju sirijskog grada Jarabulusa od terorista “Islamske države”.

Osim toga, Čavušolu podsjeća američke čitatelje kako je Turska uhapsila više od 10.000 boraca ISIL-a i raznih ogranaka al-Kaide, deportirala oko 5.800 terorista i nije dopustila da više od 4.000 potencijalnih terorista i sumnjivih pojedinaca uđe u zemlju.

“ISIL je izgubio kontrolu nad teritorijima u Siriji i Iraku, ali i dalje može sijati užas. Turske vlasti su nedavno provele operacije protiv nekoliko ćelija ove grupe i potkopale njihova nastojanja za reorganizacijom. Američki dužnosnici su nam rekli da SAD žele nastaviti svoje učešće u borbi i trebaju snage na kopnu u Siriji kako bi spriječile pregrupiranje ostataka ISIL-a. Međutim, borba protiv 'Islamske države' ne može i ne bi trebala značiti da se mi u našoj regiji ne borimo protiv drugih terorističkih grupa koje predstavljaju prijetnju sigurnosti našim građanima i našoj zemlji”, piše turski ministar.

Situacija prije napada turskih snaga (preuzeto sa Logicno.com)

“Sjedinjene Države su stvorile pat poziciju između Vašingtona i Ankare kada su u sirijskom ratu izabrale “lokalnog partnera “, grupu koju čak i američka administracija priznaje za terorističku organizaciju. Pripadnici YPG snaga u Siriji su ista ilegalna teroristička organizacija kao i Kurdistanska radnička stranka (PKK), samo pod drugačijim imenom. Te gurpe imaju različita imena i vrlo zamršene strukture, ali se time ne može sakriti stvarno stanje stvari. Njih vode isti ljudi, članovi tih grupa provode obuku u istim kampovima, imaju zajedničku organizacijsku i vojnu strukturu, koriste iste propagandne alate i financijske resurse”, ističe Čavušolu.

Kurdistanska radnička stranka komanduje YPG snagama, a samoubilački bombaši PKK su obučeni u YPG kampovima u Siriji. I na naše razočaranje Sjedinjene Države daju oružje YPG/PKK teroristima s druge strane naših granica s Irakom i Sirijom. Osim toga, Amerika ih i priprema i obučava “, naglašava Čavušolu. 

“Zemlja članica NATO saveza koja opskrbljuje terorističku organizaciju koja organizira napade na druge članice NATO-a krši temelje Sjevernoatlantskog saveza. Ovo je politička anomalija koju treba ispraviti”, piše turski ministar vanjskih poslova.

Čavušolu je također izrazio svoje uvjerenje da su "SAD svjesne štete koju takva politika čini NATO paktu i da će to ispraviti, ponovo stavljajući dugoročne interese svojih saveznika na prvo mjesto".

“Međutim, Turska sebi ne može priuštiti da čeka i na neizbježna prilagođavanja ovom kursu. Davanje lijepih izjava o turskim sigurnosnim pitanjima nije način da se eliminiraju ove prijetnje i opasnosti”, smatra Čavušolu.

Ankara je morala djelovati. Zato je pokrenula operaciju “Maslinova grančica” protiv “terorista” u Afrinu, napisao je turski ministar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.