GLOBUS

Ko je čovjek koji je mahao štakama tokom Trampovog govora: Njegova priča je inspiracija za sve ljude svijeta

Avaz.ba

31.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) u govoru o stanju nacije u utorak navečer, dok je govorio o Sjevernoj Koreji, dotakao se i jedne dramatične priče o prebjegu Ji Seong-hoa iz te države, piše BBC. 

- Seong-ho je 1996. bio izgladnjeli dječak u Sjevernoj Koreji - počeo je Tramp priču i potom opisao patnje kojima je Ji kao tinejdžer bio izložen 90-ih godina prošlog stoljeća, kada je Sjevernom Korejom vladala velika glad. 

Pad između šina

Te 1996. Ji je pokušao ukrasti ugljen iz vagona kako bi ga mogao zamijeniti za hranu. Uspio se popeti u vagon, ali je potom izgubio svijest zbog ekstremne pothranjenosti. Probudio se nekoliko sati kasnije i shvatio da je pao u procjep između dva vagona na šinama. I u tom trenutku voz je krenuo i vagoni su prešli preko njegovih udova.

Preživio je nesreću, ali njegova lijeva ruka i noga bile su prerezane. Odveden je u bolnicu, gdje je četiri i po sata operiran bez morfija ili opće anestezije. 

- Toliko sam jako vrištao da je zvuk vjerovatno bio glasniji od akcijskih filmova u kinu - rekao je svojedobno Ji u intervjuu za "The Guardian".

Iz Sjeverne Koreje prvi put je izašao 2000., kada je u potrazi za hranom na štakama prešao preko planinskog prijelaza u Kinu. No, kada se vratio, odmah je uhapšen i mučen od organa vlasti. 

Tek je 2006. odlučio konačno pobjeći iz države sa svojim bratom. U Kinu su prešli preko rijeke Tumen pa se odmah rastali, zbog straha Jia da će njegov invaliditet biti razlog hapšenja ubice. 

Uz pomoć drugih ljudi, Ji je na štakama hodao kroz Kinu i na kraju našao nekog ko će ga prevesti u Južnu Koreju. Tamo se ponovo sastao s bratom, a potom su njih dvojica pokušali iz Sjeverne Koreje izvući i svog oca. No, njihov je otac već pokušao samostalno pobjeći. Vlasti su ga uhapsile i mučile do smrti.

Danas Ji Seong-ho živi u Seulu, gdje pomaže drugim prebjezima iz Sjeverne Koreje. Osnovao je udruženje "Now, Action, Unity, Human Rights", čiji je cilj podići svijest javnosti o uvjetima u kojima žive građani Sjeverne Koreje. 

Govor u Oslu

O tome je govorio na konferencijama širom svijeta, uključujući Oslo 2015., gdje održao govor "Moj nemogući bijeg iz Sjeverne Koreje". 

Kad je Tramp završio s njegovom pričom, Jia su ljudi u Kongresu pozdravili gromovitim pljeskom, a on je ponosno mahnuo štakama. 

Iste reakcije bile su i na društvenim mrežama, gdje su mnogi korisnici komentirali kako je njegova priča "inspiracija za sve".

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.