GLOBUS

Australija: Vladini tajni dokumenti pronađeni u radnji polovne robe

Fena/ avaz.ba

31.1.2018

Australijska medijska kuća "Australian Broadcasting Corporation"  (ABC) došla je u posjed više stotina dokumenata s oznakom "vrhovna tajna" (Top Secret) tijekom istrage o kršenju nacionalne sigurnosti.

Dokumenti su pronađeni u dva zaključana ormarića za arhiviranje koji su prodani na vladinoj aukciji u Kanberiju (Canberri) gdje su stajali gotovo deset godina dok nisu stavljeni na prodaju u jednoj prodavnici polovne robe. 

Vlada i premijer u srijedu su objavili hitnu istragu o curenju informacija.

Gotovo svi dokumenti klasificirani su kao povjerljivi, "vrhovna tajna", ili "AUSTEO", što znači da ih smiju vidjeti samo Australci.  

Teri Moran (Terry), koji je bio tajnik Ureda premijera od 2008. do 2011. godine, za ABC je kazao je kako svi odgovorni trebaju biti pronađeni i otpušteni.

Dokumenti detaljno navode niz sigurnosnih kršenja, uključujući i rezultate revizije koja je pokazala da je australska savezna policija izgubila gotovo 400 dokumenata nacionalne sigurnosti između 2008. i 2013. godine. 
 

Čak 195 dokumenata uključivalo je planove za zaštitu Ujedinjenih Arapskih Emirata od neprijateljstva Irana, nacionalna sigurnosne izvještaje, izvještaje o ratu u Afganistanu, obavještajne podatke o australskim susjedima, profile ljudi osumnjičenih za terorizam i pitanja oko operacija australskih obrambenih snaga u Afganistanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.