GLOBUS

Poljska će kažnjavati javno pominjanje Poljaka za učestvovanje u holokaustu

Agencije/ avaz.ba

1.2.2018

Gornji dom poljskog parlamenta usvojio je noćas izmjene zakona kojima se skida odgovornost Poljske i Poljaka za saučesništvo u nacističkim zločinima tokom Drugog svjetskog rata i kojim će se javno pominjanje da su neki Poljaci učestvovali u holokaustu i pogronima Jevreja kažnjavati kao kleveta.

Za zakon koji je izazvao oštar diplomatski spor Poljske i Izraela i reakcije Stejt departmenta SAD, glasalo je 57 senatora, 23 su bila protiv, dok je dvoje bilo suzdržano.

Senatori vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda odbili su dalje amandmane opozicije koja je tražila da se u zakonu precizira da je riječ prije svega o borbi protiv izraza "poljski logori smrti" za Aušvic, Treblinku i druge koje su njemački nacisti podigli tokom Drugog svjetskog rata u okupiranoj Poljskoj za Hitlerovo "konačno rješenje jevrejskog pitanja" u gasnim komorama logora. 

Taj izraz koriste mediji u Evropi i svijetu da ukažu na geografsku odrednicu gdje su se logori nalazili, ali Poljska sa konzervativcima Jaroslava Kačinjskog na čelu to tumači isključivo kao klevetu i zavjeru da se umanji odgovornost Nijemaca za holokaust i da se saučesništvo prenese na Poljake. 

- Moramo da damo svijetu jasan signal da nećemo dozvoliti da Poljsku i dalje vrijeđaju - kazao je jedan od predlagača tih izmjena Zakona o Institutu pamćenja naroda, zamjenik ministra pravde Patrik Jaki (Patryk). 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.