GLOBUS

FBI od Trampa traži da ne objavljuje tajnu zabilješku

Fena/Avaz.ba

1.2.2018

Američki Federalni istražni biro (FBI) javno se suprotstavio namjeri republikanaca da se objavi dokument koji, navodno, dokazuje postojanje anti-Tramp raspoloženja unutar FBI-ja, prenosi BBC.

- Duboko smo zabrinuti zbog materijalnih grešaka koji u osnovi utječu na tačnost dokumenta – naveo je FBI. 

Bijela kuća je, kako navode mediji, najavila da bi dokument mogao biti objavljen danas. Demokrati tvrde da je namjera objave da se diskreditira istraga koju FBI vodi o vezama Donalda Trampa (Trump) s Rusijom. Objavljivanje zabilješke može odobriti Tramp.

- Bit će vrlo brzo objavljena i moći će je vidjeti cijeli svijet – rekao je šef kabineta u Bijeloj kući  Džon Keli (John Kelly). 

Nekoliko sati kasnije, FBI, koji se inače vrlo rijetko oglašava u ovakvim situacijama, je protestirao, jer su imali ograničeno vrijeme za provjeru zabilješke prije nego je nadležni komitet Kongresa odlučio da je objavi.

Demokrati optužuju republikance da su u tajnosti izmijenili zabilješku prije nego su je poslali Bijeloj kući. Zabilješka navodno sadrži dokaze da su Trampovi saradnici u kampanji bili meta praćenja bez odgovarajuće odluke.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.