GLOBUS

Španija traži da se Kosovo isključi iz procesa proširenja EU

Evropska komisija: Strategija o proširenju na zapadni Balkan bit će usvojena 6. februara

S. N.

1.2.2018

Španija je zatražila od Evropske unije (EU) da se Kosovo isključi iz procesa proširenja, tvrde mediji u Briselu.

Portal EUobserver javlja da je Ministarstvo vanjskih poslova Španije poslalo dopis Evropskoj komisiji, pred usvajanje Strategije prema zapadnom Balkanu, 6. februara, u kojem traži da se Kosovu ne obećava članstvo u EU.

U tom je dopisu navedeno da se "proširenje ne smije zamijeniti za mehanizam prevencije sukoba", te da taj proces ne smije biti ometen, a Kosovo treba imati "posebnu dinamiku" i tretman institucija EU.

Španija je jedna od država EU koja nije priznala nezavisnost Kosova. Osim nje, nisu ga priznale ni Slovačka, Rumunija, Grčka i Kipar.

EUobserver navodi da Strategija za zapadni Balkan ima 12 stranica teksta i da se u njemu, uz ostalo, Srbiji nudi ulazak u EU 2025. godine, ali je jedan od uvjeta za priključenje i potpuna normalizacija odnosa s Kosovom.

Više država-članica EU pred objavu strategije poslalo je svoje zvanične dopise Evropskoj komisiji u kojima ističe podršku pojačanom angažmanu Brisela na Balkanu.

Iako nije priznala Kosovo, Slovačka je, zajedno s još 11 država-članica EU, pozdravila pojačani angažman institucija EU na Balkanu, a slično su uradile u svom zajedničkom dopisu Švedska i Finska.

U oba papira se posebno ističe važnost vladavine zakona, te potreba da EU bude više prisutna na Balkanu, kako bi i na taj način suzbila negativan ruski utjecaj u regionu.

Špansko pismo smatra se aktom koji je više za domaću upotrebu, s obzirom na krizu u Kataloniji. Zvanični Madrid i odnosom prema Kosovu želi pokazati šta separatisti mogu očekivati u slučaju da se otcijepe.

U Briselu su EUobserveru rekli da nije neobično da države članice šalju svoja viđenja situacije u EU i aktivnosti organa Unije, te da će Strategija biti usvojena na sjednici Evropske komisije 6. februara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.