GLOBUS

Sud u Njemačkoj zabranio ezan: Tužiocima smetalo veličanje "muslimanskog Boga"

Avaz.ba

1.2.2018

Bračni par u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija podnio je tužbu protiv džamije s obrazloženjem da muslimanska molitva ometa stanovništvo, što je danas Upravni sud u Gelzenkirhenu prihvatio. 

Podnosilac tužbe je 69-godišnji Hans - Joakim Leman (Joachim Lehmann), član protestantske zajednice, koji živi sa suprugom u blizini džamije, prenosi Bild.

U izjavi za medije nakon suđenja kazao je kako je tužbu podnio ne samo zbog "buke" nego i sadržaja molitve.

- Uznemirava nas razglas s munare preko zvučnika, ali još više sadržaj molitve. A ta molitva postavlja Allaha iznad našeg kršćanskog Boga. To ne mogu prihvatiti kao kršćanin koji je odrastao ovdje, u kršćanskom okruženju - pojasnio je Leman.

Predstavnik grada je u tužbi Lemana prepoznao društveno kritične i političke motive i pozvao na izvlačenje pravih zaključaka iz kontraverznog procesa.

Lemann je pristao na prijedlog sudije da sa predstavnicima grada i muslimanske zajednice sjedne za isti sto i pokuša naći rješenje.

Gradske vlasti ipak su insistirale na bezuvjetnoj dozvoli za mujezina preko zvučnika što nije podržao sud. U obrazloženju sudije kaže se da treba istražiti da li ljudi u okolini džamije prihvataju molitvu mujezina preko zvučnika pa tek onda donijeti dozvolu.

Još 2013. godine gradska uprava odobrila je korištenje zvučnika tokom džume. Dvije godine kasnije Leman je podnio tužbu i ishodio zabranu korištenja zvučnika tokom molitve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.