GLOBUS

Državljanin BiH u grupi koja je ojadila Nijemce za 38 miliona eura

Avaz.ba

2.2.2018

U masovnoj raciji u Sjevernoj Rajni - Vestfaliji, specijalne jedinice carine i policije uhapsile  su osmočlanu bandu, koju njemački mediji opisuju kao "srbijansku građevinsku mafiju".

Na njenom čelu je Musa H. (56), biznismen koji je razradio komplikovanu mrežu fiktivnih firmi i u velikom stilu organizirao rad nacrno u Sjevernoj Rajni - Vestfaliji.

Ilegalno poslovanje

Pored njega, uhapšena je i jedna žena porijeklom iz Kazahstana (31), tri Srbina, jedan od 40 i dvojica od 56 godina, jedan muškarac iz Bosne i Hercegovine (52), jedna Njemica (49), Izraelac od (51), i jedna osoba od 72 godine, koja nema nijedno državljanstvo. 

Osumnjičeni su preko 28 fiktivnih vlasnika vodili ukupno 14 firmi, koje su im donijele prihod od 48 miliona eura. Šteta koju su nanijeli državi ilegalnim poslovanjem iznosi 38 miliona eura, saopćeno je na konferenciji za novinare koju su organizirali istražitelji ovog slučaja. 

- Uspjeli smo da zadamo veliki udarac radu nacrno - rekao je šef carinske direkcije dr. Armin Rolfink.

Sarađivali sa 450 firmi 

Čak 450 građevinskih firmi u Sjevernoj Rajni - Vestfaliji koristilo je usluge srbijanske bande, čiji su članovi jednim dijelom i u međusobnom srodstvu. Protiv 20 firmi, koje su sa Musom H. i njegovom bandom oprali 23 miliona eura, također je pokrenuta istraga zbog utaje poreza i prevare socijalnog osiguranja.

U raciji, najvećoj do sada u historiji Sjeverne Rajne - Vestfalije, učestvovalo je 1.120 službenika carine i specijalni tim kriminalističke policije, kao i elitna specijalna jedinica GSG9, jer su prisluškivanjem razgovora istražitelji saznali da je banda naoružana. Pretres je obavljen u 140 stanova i poslovnih prostorija u Kelnu, Pulhajmu, Frehenu, Zigburgu, Henefu, Kerpen Leverkuzenu, Ahenu, Diseldorfu, Vupertalu, polovini Rurske oblasti i u nekim mjestima na Donjoj Rajni. 

Tom prilikom zaplijenjeni su oružje, novac i više vozila. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.