GLOBUS

Protesti u Finskoj: Više od 7.000 osoba na ulicama

( Twitter)

Avaz.ba

2.2.2018

Više od sedam hiljada Finaca okupilo se danas u Helsinkiju na protestima zbog smanjenja naknada za nezaposlene, uz istovremene štrajkove koji su doveli do zaustavljanja javnog prevoza u glavnom gradu, zatvaranja luka i fabrika širom zemlje.

Demonstranti, uglavnom sindikalni aktivisti, okupili su se ispred zgrade vlade, pozivajući centro-desničarsku vladu da opozove novi zakon, koji tjera nezaposlene da prihvataju privremene poslove ili u suprotnom riskiraju da izgube dio naknada.

Oko 200.000 industrijskih, saobraćajnih i građevinskih radnika ušlo je u štrajk, a drugi sindikati ohrabruju svoje članove da se pridruže demonstracijama u Helsinkiju.

Finska tehnološka industrija procijenila je da jednodnevni štrajk košta njene kompanije članice 230 miliona eura izgubljenih prihoda, prenosi CdM.me.

Finska ekonomija se oporavila od pada i sada brzo raste. Međutim, stopa nezaposlenosti u toj zemlji od 8,4 posto, koja je veća nego u drugim nordijskim zemljama, vrši pritisak na javne finansije i na izdašan sistem socijalne zaštite, imajući u vidu problem starenja populacije.

Vlada je pokušala da riješi fiskalni problem putem smanjenja potrošnje, reformom u oblasti zdravstva i reformom sporazuma o zakonu o radu iz 2016. godine, kojom se prvi put u 100 godina smanjuju beneficije radnicima.

Novi “aktivacioni model” zakona smanjuje mjesečne naknade nezaposlenima za 4,6 odsto, ukoliko tražioci posla ne ostvare 18 sati rada u tri mjeseca i ukoliko aktivno ne traže novo zaposlenje. To je kršenje sporazuma iz 2016. godine, kažu sindikati.

Vlada je obećala da će dati više novca biroima kako bi podržali tražioce posla, naglašavajući da je aktivacioni model zakona dio šireg reformskog paketa koji je dogovoren sa sindikatima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.