GLOBUS

Naučnici upozoravaju: Stiže australska gripa, nije napravljena efikasna vakcina

Avaz.ba

4.2.2018

Zdravstveni radnici iz Velike Britanije upozoravaju na mogućnost pojave većeg i ozbiljnijeg virusa gripe ove zimske sezone. Iako je sezona gripe u toku, naučnici veruju da se na kraju kalendarske zime očekuje epidemija.

Ovakvu pojavu virusa naučnici  nazivaju „australska gripa“. Takav termin nema nikakve direktne veze sa Austalijom, već se termin povezuje s pojavom gripe u periodu kada se ne očekuje, što je bio slučaj u Australiji ove godine.

Po završetku zime ove godine na južnoj hemisferi, septembra mjeseca, sezona gripe je, umjesto da bude u opadanju, doživjela vrhunac, što je najveća zabilježena pandemija do sada u odnosu na 2009. godinu. Iako se navodi da sama infekcija nije bila ozbiljnija u odnosu na prethodne, zabilježen je veći broj smrtnih slučajeva. Kao glavni krivac za takvo stanje navodi se neefikasnot vakcine protiv gripe jer je došlo do mutacije virusa, čime je efikasnost vakcine znatno smanjena.

Epidemiolozi ukazuju na to da bi trebali biti oprezni jer nam prijeti širenje izmijenjenog virusa gripa tipa A(H3N2). Ovaj blago mutirani soj stigao je s južne hemisfere i poznat je kao australska gripa. S obzirom na to da se javio na kraju sezone na južnoj Zemljinoj polulopti, nije napravljena vakcina koja ima efikasnu zaštitu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.