GLOBUS

Stotine hiljada demonstranata na ulicama Atine zbog spora oko naziva Makedonije

Piše: A.G.

4.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Na protestu koji je danas organiziran zbog mogućeg kompromisa Grčke u sporu oko naziva Makedonije učestvovalo je oko 100.000 ljudi na glavnom gradskom trgu u Atini.

Policija je saopćila danas da se okupilo oko 140.000 ljudi, a organizatori su navodili da je sudjelovalo oko 1,5 miliona protestanata. Učesnici su pristizali sa stotinama autobusa, neki prenose da ih je iznajmljeno preko 700, te trajektima sa grčkih ostrva.

Glavni govornik na protestu Mikis Teodorakis (Theodorakis) glasno je govorio da je „Makedonija bila i uvijek će ostati Grčka“. Uoči današnjeg protesta napadnuta mu je kuća, a identitet napadača još uvijek nije poznat.

Razna udruženja u Atini pozvali su migrante na krajnju opreznost, dok je policija obustavila saobraćaj u centru grada.

- Većina Grka razumije da se ključna međunarodna pitanja ne mogu rješavati fanatizmom i netolerancijom – saopćeno je iz kabineta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa (Alexis Tsipras). 

Iz makedonske vlade rečeno je da ne znaju da li će vlada zvaničnog Skoplja reagirati na današnji miting, a lideri opozicije su mišljenja da bi demonstracije mogle samo ugroziti pregovore o imenu Makedonije.

Grčka ikona otpora i najveći njihov pjesnik, Teodorakis, u svom obraćanju rekao je da je nakon Jugoslavije sljedeća Grčka.

Među demonstrantima najviše je bilo penzionisanih vojnika, predstavnika crkvene skupine te kultnih udruženja iz grčke pokrajine Makedonije.

Podsjećamo, nakon što je Makedonija proglasila nezavisnost 1991. godine, nakon raspada SFRJ, Atina je protestirala jer smatra da se tim imenom ide i na prisvajanje teritorija istoimene pokrajine.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.