GLOBUS

Je li Sjeverna Koreja izvršila najveću pljačku kriptovaluta na svijetu?

Coincheck,

Avaz.ba / Index.hr

6.2.2018

Sjevernokorejski hakeri mogli bi biti iza najveće do sada zabilježene pljačke kriptovaluta na svijetu. Naime, prošlog je mjeseca izvršen hakerski napad na jednu od najvećih japanskih berzi kriptovaluta "Coincheck", iz koje je ukradeno čak 530 miliona dolara vrijednosti.

Ukradeno je više od 520 miliona “novčića” u kriptovaluti XEM iz digitalnih novčanika više od 260.000 korisnika "Coinchecka". Istoimena kompanija priznala je da nije koristila sve nužne mjere zaštite od cyber napada, zbog čega je obećala povrat novca oštećenim mušterijama iz vlastitih sredstava.

Japanske vlasti najavile su da će ispitati sigurnosne mjere svih kriptoberzi u toj zemlji kako bi se pronašli svi eventualni sigurnosni nedostaci koji su omogućili upad - ili koji bi omogućili isti takav u budućnosti.

Iako počinilac još uvijek nije identificiran, južnokorejska Nacionalna obavještajna služba izvijestila je parlamentarne zastupnike kako je moguće da je upravo Sjeverna Koreja iza pljačke te da je ta zemlja već u nekoliko navrata prošle godine izvršila cyber napade na berze kriptovaluta u Južnoj Koreji i ukrala na desetke miliona dolara.

Iako izvori navode kako južnokorejska služba nije ponudila konkretne dokaze za svoju tvrdnju, Sjeverna Koreja, koja je ekonomski te politički izolirana, u svakom slučaju ima motiv za takvu pljačku. Analitičari smatraju da se ova odmetnuta zemlja, suočena s posljedicama međunarodnih sankcija koje je jednoglasno uvelo Vijeće sigurnosti UN-a zbog opetovanih testiranja nuklearnog oružja i balističkih interkontinentalnih projektila, pokušava domoći kriptovaluta kako bi ih zamijenila za prijeko potrebne devize.

Kriptovalute, koje korisnicima omogućuju anonimnost i koje su još uvijek slobodne od regulacija, mogu biti korisne za autoritarne režime poput Kim Jong-unovog kako bi zaobišli sankcije i dobili pristup stranim devizama i tržištima.

- Sjeverna Koreja kontinuirano traži način da se domogne stranih deviza, a jedan način je da ukrade ili traži isplate u bitkoinu ili drugim kriptovalutama - komentirala je Tara O iz "Pacific Forum CSIS" za Korea Times.

 Hakeri sa Sjevera lani napali tri južnokorejske kriptoberze

 Prema izvještaju cyber-sigurnosne kompanije "FireEye", sjevernokorejski hakeri napali su najmanje tri južnokorejske kriptoberze prošle godine s ciljem krađe virtuelnih kriptovaluta. Kada je Youbit, berza smještena u Seulu, u decembru prijavila bankrot nakon što je izgubila čak 17 posto svoje imovine u cyber napadu, istražitelji su također sumnjali na sjevernokorejske hakere.

Osim toga, Sjeverna Koreja optužena je da je u maju prošle godine organizirala globalni cyber napad na hiljade privatnih i službenih računara pomoću zloglasnog ransomwarea WannaCry, koji kriptira podatke na zaraženim računarima i naplaćuje vlasnicima nekoliko stotina dolara kako bi ih ponovo dobili natrag.

Pomoćnik američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) za domovinsku sigurnost i antiterorizam Tomas Bosert (Thomas Bossert), u decembru je službeno okrivio Pjongjang za napad. Sjevernokorejski napadi nekažnjeno se vrše već godinama, ali ta aktivnost je postala “nečuvena i bezobzirna” s WannaCry softwareom, upozorio je tada Bosert, dodavši kako optužbu iznosi na temelju dokaza da su i UK i Microsoft došli do istog zaključka.

Napad na "Coincheck" najveća je krađa kriptovaluta na svijetu. Dosadašnji neslavni rekord držala je druga japanska berza Mt. Gox, koja je 2014. završila u bankrotu nakon što je izgubila oko 480 miliona dolara u pljački, javlja Quartz.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.