GLOBUS

Kurz: Evropska perspektiva za BiH, Srbiju, Crnu Goru... u sigurnosnopolitičkom i ekonomskom interesu Unije

Avaz.ba

6.2.2018

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz rekao je danas, povodom usvajanja nove Strategije EU za proširenje, da Austrija podržava ubrzano približavanje država Zapadnog Balkana u Uniju.

-Austriji je bilo i ostaje posebno važno da podrži zemlje Zapadnog Balkana na njihovom putu u EU. Želimo da se, posebno, i za vreme predsjedavanja Austrije EU, od jula, intenzivno zalagati za napredak po pitanju evrospke perspektive regiona - naveo je Kurz u saopćenju.

On je istakao da zbog toga Austrija podržava danas predstavljenu Strategiju za Zapadni Balkan Evropske komisije, kojim ovaj proces treba biti ubrzan.

Kurz je rekao da se slaže sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom da je evropska perspektiva za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Kosovo u političkom, sigurnosnopolitičkom i ekonomskom interesu Unije.

-Iako je trenutno EU suočena sa internim izazovima kao što je Bregzit, ne smijemo Zapadni Balkan ispustiti iz vida. Moramo zauzeti aktivnu ulogu u ovom, za nas, važnom regionu i podržati borbu protiv korupcije i radikalizacije. Za to je neophodno da državama regioan ponudimo vjerodostojnu evrospku perspektivu - kazao je austrijski kancelar.

Kurc je obećao Hanu punu podršku u tome, rekavši da vidi kao zadatak Unije da ojača reformske procese u državama Zapadnog Balkana, podstiče regionalnu saadnju i pomogne u rješavanju konflikata.

-To je u našem, sopstvenom interesu. Naš zajednički cilj je politički stabilan i ekonomski snažan Zapadni Balkan kao važan dio ujedinjene Evrope - poručio je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.