GLOBUS

Pariz optužio Tursku da krši međunarodno pravo, Ankara odmah odgovorila

Fena

7.2.2018

Francuski ministar vanjskih poslova izjavio je danas da Turska i Iran krše međunarodno pravo provodeći vojne akcije u Siriji, što je do sada najžešća kritika ofanzive koju je pokrenula Ankara protiv kurdskih milicija, prenosi Reuters.

Žan-Ivs Le Drian (Jean-Yves) je, također, potvrdio da postoje indicije kako je sirijski režim koristio otrovne gasove protiv civila. Na pitanje da li on zahtijeva da se turske snage povuku iz Sirije rekao da je bi volio da se "povuku svi oni koji ne treba da budu u Siriji, uključujući i iransku miliciju i Hezbolah".

On nije eksplicitno pozvao tursku vojsku da se povuče iz ofanzive protiv milicija koje smatra terorističkim, ali je rekao da Ankara ne bi trebala da "pogoršava sukobe".

- Uspostavljanje sigurnosti na granicama ne znači ubijanja civila i to se mora osuditi. U opasnoj situaciji u Siriji, oni ne bi trebali dodavati ulje na vatru – rekao je Le Drian.

Međutim, vrlo brzo mu je odgovorio turski ministar za Evropu Omer Celik kazavši kako su izjave francuskog šefa diplomatije pokazatelj "dvostrukih standarda kada je terorizam u pitanju".

- Turska poštuje međunarodno pravo. Oni koji ga krše i čine zločine su oni koji naoružavaju PYD-YPG terorističke grupe – rekao je Celik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.