GLOBUS

Pens: SAD će objaviti najoštrije sankcije Sjevernoj Koreji

Agencije

7.2.2018

Američki potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) najavio je da SAD pripremaju da narednih dana objave ''najoštrije i najagresivnije'' ekonomske sankcije Sjevernoj Koreji.

- Nastavit ćemo da izoliramo Sjevernu Koreju dok ne odustane od svog nuklearnog programa i programa razvoja balističkih raketa jednom za svagda - rekao je Pens nakon sastanka sa japanskim premijerom Šinzo Abeom (Shinzo Abe).

On je Sjevernu Koreju nazvao ''tiranskim i najrepresivnijim režimom''.

Pens, koji će predvoditi američku delegaciju na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji u petak, obećao je da će SAD i njihovi saveznici, uključujući Japan, zadržati maksimalan pritisak na Pjongjang dok ne preduzme korake ka ''kompletnoj, provjerljivoj i nepovratnoj'' denuklearizaciji.

On je ponovio stav Vašingtona da su ''sve opcije na stolu'' kada je riječ o Sjevernoj Koreji.

Pens je ranije danas u Tokiju obišao sistem antiraketnih baterija Patriot PAC-3, posljednju liniju odbrane Japana od bilo kakvog mogućeg napada raketom Sjeverne Koreje.

Kako prenose agencije, Pens je posmatrao kako se baterija podiže do pozicije za lansiranje i dobio izvještaj prije nego što se rukovao sa članovima japanskih oružanih snaga.

On je bio u pratnji japanskog ministra odbrane Icunorija Onodere (Itsunori) i japanskog vojnog oficira najvišeg ranga admirala Kacutošija Kavana (Katsutoshi).

Naglašavajući napredak koji je Sjeverna Koreja ostvarila u oblasti raketne tehnologije i jačanje kineske pomorske službe.

Prije nego što je stigao u Japan, Pens je izjavio da je njegova poruka Sjevernoj Koreji jasna: Vašington i njegovi saveznici će nastaviti da vrše pritisak na Pjongjang da odustane od raketnog i nuklearnog programa, prenosi agencija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.