GLOBUS

Pelosi održala u Kongresu rekordni osmosatni govoru posvećen migrantima

Fena

8.2.2018

Šefica demokratske grupe u američkom Kongresu Nensi Pelosi (Nancy) održala je rekordni osmosatni govor u želji da izvrši pritisak na Republikance da se glasa o zaštiti imigranata, te pokaže aktivistima demokrata da je uradila sve što može, prenosi AP.

Stojeći na visokim štiklama, suzdržavajući se od prekida, 77-godišnja Pelosi je najveći dio maratonskog govora u srijedu provela čitajući lična pisma mladih imigranata kojima će sljedećeg mjeseca isteći rok u kojem su zaštićeni od deportacije. Citirala je, između ostalog Bibliju, papu Franju, a demokrati su se smjenjivali sjedeći iza nje u znam podrške. Historijski odjel Kongresa je utvrdio da je ovo najduži govor bez prekida u historiji.

- Vidite, ove ljude deportiraju, možemo uraditi najmanje da zaštitimo djecu – rekla je u šestom satu svog obraćanja. Njen govor je djelomično bio i poruka demokratima iz Senata koji su postigli dogovor o budžetu, a mogli su u okviru toga riješiti i pitanje mladih migranata.

Dok je ona govorila u Vašingtonu su aktivisti protestirali protiv odluke Demokrata da pristanu na dogovor o budžetu, bez prethodne saglasnosti o rješavanju pitanja mladih migranata kojima prijeti deportacija.

Pelosi je počela obraćanje u 10 sati ujutro, a završila u 18 sati i 11 minuta. Prije nje najduži govor u Kongresu je održan 1909. godine, kada je Champ Clark govorio pet sati i 15 minuta. Kad je završila demokrati su je pozdravili na nogama, uz zagrljaje i poljupce. Dio stolica u kojima su bili republikanci je bio potpuno prazan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.