GLOBUS

Austrijski mediji: Osumnjičeni za planiranje napada u Gracu na slobodi u Banjoj Luci

( Twitter)

Glas Srpske

9.2.2018

- Emir, koji je zagovornik šerijata, deportiran je avionom u BiH, odnosno u Republiku Srpsku, a sada se nalazi na slobodi u Banjoj Luci - naveli su austrijski mediji.

Emir je bio osumnjičen da je planirao automobilom, po uzoru na druge teroriste, uletjeti u masu ljudi na božićnom sajmu.

Optužnica se oslanjala na izjave stanara skloništa za beskućnike u kome je živio i gdje je imao besplatan smještaj, hranu i mjesečnu novčanu nadoknadu.

Tokom hapšenja u njegovom mobilnom telefonu je pronađeno 488 fotografija raznog oružja. U džepu mu je bila i kopija izdanja ''Kleine Zeitung'' s naslovnom stranom o terorističkom napadu kamionom na šetalište u Nici.

Redovno je posjećivao džamiju radikalnih islamista u Gracu, a ranije je odlazio u džamiju ''Takva'', koja je zatvorena zbog ekstremističkog učenja. Poznavao je vehabije koji su u januaru 2017. uhapšeni u Gracu. 

Emir je pušten iz istražnog zatvora na osnovu žalbe podnešene Višem pokrajinskom sudu, a njegov branilac najavio je ulaganje žalbe na protjerivanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.