GLOBUS

Misterija smrti tri mlade doktorice: Njujorška bolnica krije mračnu tajnu

Blic.rs

11.2.2018

Naizgled sasvim obična bolnica ''St. Luke's'' na Menhetnu u Njujorku krije zapravo mračnu tajnu i ni po koju cijenu ne želi da je podijeli s javnošću.

Naime, sredinom januara 2017. žena je skočila u smrt sa 33. sprata zgrade na Vest sajdu koja se nalazi tačno preko puta pomenute bolnice.

Niz samoubistava

Ime nastradale žene je doktorica Džomun (Jomun). Na dan kada je skočila sa višespratnice u smrt bio je svega treći dan otkako je počela da radi kao nefrolog u pomenutoj bolnici. Mnoge njene kolege posmatrale su čin samoubistva preko puta ulice, iz same bolnice.

Ta smrt ekstremno je tragična za sve koji su poznavali doktoricu. Međutim, to nije jedino samoubistvo koje su počinile žene doktorice u bolnici ''St. Luke's''. 

U martu 2016, nakon godinu rada ubila se Eša Bijačo (Esha Biacho), a samo nekoliko mjeseci kasnije, u avgustu iste godine, život je sebi oduzela i studentice četvrte godine medicine Ketrin Staskavadž.

Administracija bolnice je, po svemu sudeći, učinila vrlo malo da pomogne zaposlenima da se suoče s tragičnim gubicima, a nije istražila ni okolnosti koje su dovele do toga da tri mlade žene, s obećavajućim karijerama, skoče u smrt.

Bez riječi o samoubistvima i ignorirajući problem, bolnica pokušava sebe da sačuva lošeg publiciteta. Ali, to će samo pogoršati problem. 

Gurajući tri tragične smrti pod tepih bez valjane istrage o radnom okruženju mladih doktorica, ili bez pružanja pomoći ostalim zaposlenima, takav scenarij mogao bi se ponoviti.

Detalji nisu objavljeni

Bolnica je osoblju poslala samo zvaničan mejl obavještenja o smrti bez ikakvih detalja. Administracija je čak zamolila i jednog zaposlenog da obriše post na Facebooku koji se ticao smrti doktorice Džomun, prenosi "refinery29.com".

Prema američkoj Fondaciji za prevenciju samoubistva, stopa suicida među muškarcima doktorima viša je 1,41 put u odnosu na stopu među generalnom muškom populacijom.

Kod žena, rizik je 2,27 puta veći. To može imati veze s enormnim stresom i prekovremenim radom kojima su doktori izloženi na poslu, ili čak i pritisku s kojim se suočavaju svakoga dana.

U situaciji gdje ljudi posvećuju svoje živote spašavajući tuđe, moramo se pobrinuti da se i o njima vodi računa, navode američki mediji pozivajući administraciju bolnice ''St. Luke's'' da detaljno ispita samoubistva koja su se dogodila pod čudnim okolnostima, a ne da se ponašaju kao da se nikad nisu dogodila.

Bolnica se nedavno suočila s još jednim skandalom kada je tužena jer je kompaniji za koju je jedan pacijent radio otkrila da on boluje od HIV-a nakon čega je mladić bio stigmatiziran na poslu i morao je dati otkaz.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.