GLOBUS

Rusija pokrenula istragu o padu aviona, objavljeni identiteti dvije žrtve

Avaz.ba

11.2.2018

Prve dvije imenovane žrtve avionske nesreće koja se danas dogodila u Rusiji su 29-godišnja stjuardesa Anastasija Slavinskaja i drugi pilot Sergej Gambaran (34).

Prema riječima svjedoka, putnici aviona Antonov An-148 nisu ni imali šanse. Avion je počeo da se raspada u vazduhu, a ruske službe ubrzo nakon pada su potvrdile da niko nije preživio.  

Za sada nema nikakvih zvaničnih informacija o mogućim uzrocima nesreće, a provjeravaju se tri scenarija - loši vremenski uslovi, ljudska greška ili tehnički kvar. Ipak, mediji navode da vremenski uslovi nisu bili tako loši.

Ruski istražni komitet pokrenuo je istragu o padu aviona ruske aviokompanije "Saratov airlines" koji se srušio u moskovskom regionu sa 65 putnika i šest članova posade, a istraga je pokrenuta na osnovu optužbi za kršenje propisa o sigurnosti leta.

Objavljeni su i prvi snimci sa mjesta pada aviona, a ruski mediji navode da su na mjestu nesreće spasioci pronašli dva tijela i da je na spisku putnika bilo i jedno dijete.

Izvori iz službe za vanredne situacije navode da nema preživjelih.

Zasad nema nikakvih zvaničnih informacija o mogućim uzrocima ove nesreće, ali izvori bliski istrazi kažu da se radi o tri moguća scenarija - loši vremenski uslovi, ljudska greška ili tehnički kvar. Terorizam je kao mogući uzrok u ovom trenutku isključen.

Ruski mediji prenose, pozivajući se na neimenovane izvore, da je pilot nedugo prije nesreće kontroli leta dojavio da avion ima ozbiljan kvar.

"Tražim odobrenje za prinudno slijetanje", navodno su bile njegove posljednje riječl, prenosi Kurir.

Svjedoci tvrde da su primjetili da je avion bio u plamenu dok je još bio u vazduhu.

"Čini se da je počeo da se raspada usred leta. Interventne ekipe su na mjestu pada zatekle mnoštvo razbacanih posmrtnih ostataka, rekao je jedan izvor.

Pojavili su se i prvi snimci krhotina aviona na području koje je prekriveno snijegom.

Na Twitter nalogu sajta za praćenje letova "Flightradar24" navedeno je da je avion padao brzinom od 1.000 metara u minutu, i to pet minuta nakon što je poletio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.