GLOBUS

Pogoršava se zdravstveno stanje princa Henrika: Svi su zabrinuti za njegov život

( AFP)

Agencije

12.2.2018

Zdravlje princa Henrika, supruga danske kraljice Margarete II, pogoršava se, prema informacijama iz kraljevske palače, i proteklog vikenda porodica se okupila kako bi bila uz njega u bolnici.

Prema pisanju danskih medija, kraljica te drugi članovi kraljevske porodice u nedjelju su se smjenjivali kraj bolničke postelje princa rođenog u Francuskoj.

U bolnicu je stigao prvo najstariji sin prijestolonasljednik princ Frederik (49) sa suprugom Australkom Meri (Mary) i četvero djece, potom mlađi sin princ Joakim (Joachim) (48) sa suprugom Francuskinjom Mari (Marie) i djecom, pa je na kraju stigla i kraljica.

Henrika je posjetila i jedna od njegove dvije sestre Katrin de Monpezat (Catherine), časna sestra u Tuluseu, koja je doputovala u Dansku.

Henrikova starija sestra Fransua Bardin (Francoise) prebolesna je za put do Danske. Put u Dansku planiraju i Henrikova braća.

- Henrikovo stanje zabrinjavajuće je, svi smo zabrinuti pa ću ga posjetiti - prenose mediji riječi njegova 75-godišnjeg brata Etinete (Etienne).

Palača je u petak objavila da se nakon liječenja od upale pluća koje traje od januara njegovo stanje pogoršalo. Princ Henrik razbolio se tokom puta po Egiptu.

Zbog bolesti 83-godišnjeg oca Frederik, član Međunarodnog olimpijskog odbora, vratio se u Dansku iz Južne Koreje, gdje je prisustvovao Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Ranije ovoga mjeseca palača je objavila i da mu je postavljena dijagnoza dobroćudnog tumora na plućima, a u septembru je objavljeno da pati od demencije te da će ograničiti svoje kraljevske obveze.

Margareta II udala se za njega 1967. a okrunjena je 1972.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.