GLOBUS

U operaciji "Maslinova grana" neutralizirano 1.369 pripadnika PYD-a i ISIL-a

Fena

12.2.2018

Turske oružane snage neutralizirale su od početka operacije “Maslinova grana“ u sirijskoj pograničnoj regiji Afrin 1.369 terorista, pripadnika Partije demokratskog jedinstva (PYD) koja je ogranak Radničke partije Kurdistana (PKK) i pripadnika tzv. Islamske države (IS).

Generalštab Vojske Turske saopćio je da su turske zračne snage u protekla 24 sata uništile najmanje 15 terorističkih uporišta i neutralizirale najmanje 103 terorista.

U saopćenju se navodi da je od početka operacije u Afrinu neutralizirano najmanje 1.369 terorista, a da se operacija odvija u skladu s planom.

Operacija u Afrinu pokrenuta je 20. januara.

Turska se poziva i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno "pravo na samoodbranu". Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bašara el-Asada (Bashara al-Assada) su u julu 2012. godine bez sukoba prepustile teroristima PYD/PKK-a kontrolu u Afrinu. To je postao jedan od glavnih centara te terorističke organizacije.

Teroristi PYD/PKK-a trenutno pod okupacijom drže 65 posto sirijsko-turske granice, a u Afrinu se nalazi između 8.000 i 10.000 terorista.

PYD/PKK-a je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD i Evropskoj uniji. PKK još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća vodi terorističku kampanju protiv Turske.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.