Bijela kuća potvrdila: Netanjahu je lagao

Agencije
13.02.2018 08:47

Bijela kuća demantirala je tvrdnju premijera Izraela da je razgovarao s administracijom predsjednika SAD o aneksiji jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

- Izvještaji da su SAD diskutirale s Izraelom o planu aneksije za Zapadnu obalu su pogrešni. SAD i Izrael nikada nisu diskutirali o takvom prijedlogu i predsjednikov fokus ostaje isključivo na njegovoj izraelsko-palestinskoj mirovnoj inicijativi - kazao je sinoć portparol Bijele kuće Džoš Rafael (Josh Raffel).

Benjamin Netanjahu (Netanyahu) prethodno je  rekao da već "neko vrijeme" razgovara s američkom administracijom o širenju suvereniteta Izraela na jevrejska naselja na Zapadnoj obali. On je to rekao na sastanku svoje konzervativne partije Likud, izjavio je portparol David Amsalem. 

- Premijer Benjamin Netanjahu obavijestio je Amerikance o inicijativama iznesenim u Knesetu (parlamentu) i oni su izrazili svoju nedvosmislenu poziciju da su posvećeni napredovanju mirovnog plana predsjednika Trampa (Trump) - navedeno je nekoliko sati kasnije u saopćenju, u kome se sugerira da su američki zvaničnici odbacili ideju. 

Uslijedio je demant Bijele kuće da se o tome ikada razgovaralo. 

Radi se o Zakonu o suverenitetu koji podržava desničarski lobi, a koji predviđa aneksiju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. Izrael je osvojio tu teritoriju u šestodnevnom ratu 1967. godine zajedno s Istočnim Jerusalemom. Tada je osvojen i Pojas Gaze. Palestinci planiraju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom. 

U Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali živi više od 600.000 Jevreja među tri miliona Palestinaca. Mnogi izraelski desničarski političari vjeruju da imaju šansu da provedu planove o aneksiji dijelova ili čitave Zapadne obale dok traje Trampov mandat. 

Jučerašnja Netanjahuova izjava izazvala je oštre kritike generalnog sekretara PLO Saeba Erekata, koji je rekao da Izrael jednostrano odlučuje o pitanjima konačnog statusa u koordinaciji sa SAD. Nakon demanta Bijele kuće da se o tome razgovaralo, izraelska opozicija rekla je da je Netanjahu lagao.

Oglasi

NA VRH