Tramp izdvaja milijardu dolara za borbu protiv sajber kriminala

Tramp izdvaja milijardu dolara za borbu protiv sajber kriminala

Američka administracija predlaže da se izdvoji više od milijardu dolara za sajber-odbranu federalnih mreža i fiskalne 2019. godine, saopćilo je Ministarstvo za unutrašnju sigurnost zemlje.

- Budžet za 2019. godinu predviđa blizu milijardu dolara za inicijative koje štite federalne mreže i eliminiraju ranjivost sajber-sistema, kao i 319 miliona dolara za zaštitu kritične infrastrukture - navodi se u izjavi Ministarstva za unutrašnju sigurnost zemlje, koje rukovodi tim radom na saveznom nivou u SAD.

Fiskalna 2019. godina u SAD počinje u oktobru 2018. godine. Radi se o prijedlogu administracije američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), koji će razmatrati Kongres. Izmjene nacrta budžeta tradicionalno se predlažu nakon razmatranja Kongresa.

U saopćenju se navodi da je predloženo da iznos ukupnih sredstava za Ministarstvo u fiskalnoj 2019. godini bude 47,5 milijardi dolara, što je 3,5 milijardi (7,8 posto) više nego što je predviđeno za 2018. godinu.

Na taj način administracija "zahtijeva 1,6 milijardi dolara za izgradnju blizu 104 kilometra zida u južnom Teksasu" na granici sa Meksikom (ukupna dužina američko-meksičke granice prelazi 3.200 kilometara). Savezne vlasti žele da izdvoje 164 miliona dolara za angažiranje još 750 graničnih službenika i 153 pripadnika pomoćnog osoblja.

Predloženo je da se blizu 5,1 milijardi dolara usmjeri na borbu protiv ilegalnih migranata, uključujući i deportaciju iz zemlje. U okviru tih sredstava bit će poslat 571 milion dolara za angažiranje još dvije hiljade policajaca i 1.312 službenika. Za zaštitu morskih granica planirano je da se izdvoji 1,9 milijardi dolara.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH