GLOBUS

Nalog za hapšenje Asanža ostaje na snazi: Trebao bi imati hrabrosti izaći pred sud

Agencije

13.2.2018

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž (Julian Assange) izgubio je pravnu bitku u nastojanju da uvjeri britanske vlasti da odustanu od njegovog daljnjeg progona, nakon što je 2012. prekršio uvjete kaucije i sklonio se u ekvadorsku ambasadu u Londonu, javljaju agencije.

Sada 46-godišnji Asamž, pobjegao je u Ambasadu Ekvadora kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga je tražila zbog navodnog silovanja saradnice, optužbe koju on odbacuje. Švedska je odbacila tu optužnicu u maju prošle godine, no u Velikoj Britaniji je još uvijek na snazi nalog za hapšenje zbog kršenja uvjeta kaucije. 

Asanž je u Ambasadi već šest godina

Asanž do sada još uvijek nije izašao iz Ambasade, od kada je u njega ušao prije šest godina. Njegovi branioci prošle su sedmice na sudu pokušali dokazati da više nije u interesu pravde da ga britanske vlasti i dalje nastoje uhapsiti i sudski ga goniti zbog pitanja kaucije, prenose agencije. 

"Odvagavši faktore za i protiv (...) smatram da je hapšenje razmjeran odgovor iako je gospodin Asanž ograničio svoju vlastitu slobodu već nekoliko godina", kazala je sutkinja Ema Arbuthot (Emma Arbuthnot).

"Optuženi na kauciji širom zemlje i osobe čije se izručenje traži dolaze pred sud i suočavaju se s posljedicama svojih odluka", rekla je sutkinja. 

"On bi trebao imati hrabrosti da napravi isto", zaključila je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.