GLOBUS

Tusk: Planirano jačanje odnosa zemalja zapadnog Balkana sa EU

Srna

13.2.2018

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk najavio je jačanje odnosa između EU i zemalja zapadnog Balkana, kao i veza među samim zemljama regiona.

On je ovo rekao nakon sastanka sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom u Beču, sa kojim je, između ostalog, razgovarao i o pitanju zapadnog Balkana.

- Razgovarali smo o samitu EU-Zapadni Balkan, koji će u maju biti održan u Sofiji, gdje ćemo raditi na jačanju veza i sa i među zemljama samog regiona - navedeno je u saopćenju iz kabineta Tuska, koje je objavljeno na sajtu EU.

U saopštenju je navedeno da se te veze odnose na jačanje investicija u saobraćajnu infrastrukturu, uvećanje obrazovnih i kulturnih razmjena, kao i olakšanje i ubrzanje komunikacije među građanima.

- Na samitu će se, također, raditi na jačanju saradnje u oblastima od uzajamnog interesa, uključujući bezbjednost i migracije - kaže se u saopćenju.

Tusk navodi da, što se tiče migracija, on i Kurc imaju slična gledišta i da će taj problem ostati izazov i u narednom periodu.

- Upravo zato želimo da nađemo rješenje koje bi pomoglo da se budući prilivi migranata rješavaju efikasno bez stvaranja novih podjela u Evropi - rekao je Tusk, dodajući da je u tom smislu neophodno postići kompromis.

On kaže da se prvenstveno mora prestati sa destruktivnim emocijama u vezi sa pitanjem relokacije migranata jer one jačaju populizam i dijele Evropu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.