Tači najavio historijski sporazum sa Srbijom

Tači najavio historijski sporazum sa Srbijom

Kosovo očekuje da će ove godine riješiti veoma bitna pitanja sa Srbijom postizanjem "historijskog" sporazuma, kazao je danas za agenciju Rojters kosovski predsjednik Hašim Tači (Hashim Thaci), prenosi blic.rs.

- Sporazum između Kosova i Srbije koji će se, vjerujem, dogoditi 2018. biće historijski, sveobuhvatan dogovor koji će rezultirati članstvom Kosova u UN - tvrdi Tači.

On je dodao da će sporazum sa Srbijom donijeti punu normalizaciju odnosa, iako se od dvije strane možda neće tražiti da priznaju jedni druge kao nezavisne države.

Govoreći o osnivanju Specijalnog suda, Tači smatra da je to "bila historijska nepravda, ali zbog očuvanja strateškog partnerstva sa SAD, EU i NATO mi smo formirali taj sud".

- Kosovo nema šta da krije - kaže on.

Na pitanje šta bi učinio ako bi bio pozvan da se pojavi na sudu kao svjedok ili optuženi, Tači je odgovorio da "predsjednik ili bilo koji drugi građanin ove zemlje nema razloga da se plaši".

- Mi nikada nismo prekršili kosovske ni međunarodne zakone. Borili smo se protiv diktatora, čovjeka koji je počinio genocid - kazao je Tači misleći pri tom, navodi Rojters, na bivšeg juogoslovenskog i srpskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH