GLOBUS

Sudar sila u Siriji: U američkim napadima ubijeni ruski borci

( AFP/Arhiv)

Agencije

14.2.2018

Najmanje dvojica ruskih boraca ubijena su u američkim zračnim napadima na sjeveroistoku Sirije prošle sedmice, a kako navodi BBC, najvjerovatnije se radi o plaćenicima koje je unajmila privatna vojna firma koja sarađuje sa sirijskom provladinom vojskom.

Rusija za sada nije potvrdila smrt vojnika, o kojoj su prvo pisali američki vojnici, već je samo kazala da takve vijesti ne treba tretirati kao "primarne izvore".

SAD su saopćile da je u prošlosedmičnim napadima ubile više od 100 boraca, a američki ministar odbrane Džim Matis (Jim Mattis) istaknuo je da, uprkos medijskom pisanju, nema potvrdu da među ubijenima ima ruskih plaćenika.

- Ne mogu to da potvrdim, ni riječ o tome nismo čuli od Centralne komande ili Pentagona - rekao je on.

Stotine boraca povezanih sa sirijskim predsjednikom Bašarom el-Asadom napali su pozicije Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje podržavaju SAD u provinciji Deir el Zor.

Oni su navodno prešli rijeku Eufrat, udarajući na bazu SDF-a, gdje su bili prisutni i američki savjetnici, prenosi BBC.

Amerikanci su odgovorili zračnim i artiljerijskim napadom 7. februara, tjerajući provladine borce da se povuku.

Sirijski državni mediji prenijeli su da u napadima poginule desetine ljudi, a u međuvremenu rusko Ministarstvo odbrane navelo je da su sirijske provladine snage napadnute kada su sprovele operaciju protiv boraca takozvane Islamske države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.