GLOBUS

Britanske granice nespremne za Brexit, Mej razmatra opcije za imigracioni sistem

Fena

14.2.2018

Granice i imigracioni sistem Velike Britanije nisu pripremljeni za Brexit, navode agencije, pozivajući se na danas objavljeni parlamentarni izvještaj. 

Razlozi te nespremnosti su, kako je navedeno u izvještaju, odlaganje vlade da predstavi imigracioni plan tzv. Bijeli papir, nesigurnost i smanjenje sredstava.

Ured premijerke Tereze Mej (Theresa May) razmatra različite opcije za imigracioni sistem nakon izlaska Velike Britanije iz EU i, kako je saopćeno, osnovni planovi bit će predstavljeni "kada budu gotovi".

"Više od godinu, vlada još nije predstavila glavne detalje o registraciji sadašnjih (EU) stanovnika", navodi se u izvještaju.

Dalje se u izvještaju britanskog parlamenta upozorava kako odlaganje vlade da predstavi plan registracije stanovnika drugih nacionalnosti i tranzicionog perioda onemogućava graničnim i imigracionim službama da urade dobro svoj posao.

Suzbijanje imigracije je ključni razlog zbog kojeg su 2016. godine Britanci glasali za napuštanje EU. U Britaniju je pristigao ogroman broj građana EU, naročito iz siromašnijih zemalja istočne Evrope.

Britanska premijerka je rekla da će evropski građani, koji dođu u Britaniju nakon Brexita sljedeće godine, možda izgubiti neka prava, što je dovelo do neslaganja sa zvaničnicima EU zbog odnosa Britanije prema tim građanima tokom tranzicionog perioda.

Britanska premijerka Tereza Mej je 29. marta prošle godine aktivirala član 50. Lisabonskog ugovora o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije i time službeno pokrenula dvogodišnju proceduru razdruživanja.

Tada je Mej službeno obavijestila Brisel da Velika Britanija nakon više od 40 godina napušta EU.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.