GLOBUS

"Dali su mi pušku i rekli da ubijem svoju mamu, nisam imao izbora..."

Avaz.ba

14.2.2018

Pakao koji vlada u Južnom Sudanu rijetko kad dospijeva u centar pažnje svjetske javnosti.

A, pakao koji vlada u toj afričkoj državi je zastrašujući. Ovo je samo jedna od priča iz Južnog Sudana koja najbolje oslikava šta se dešava u toj državi.

- Rekli su mi da je ubijem, moju majku. Nisam imao izbora. Nakon što su mene oteli ona je došla u vojni logor i molila da me puste, a oni su mi dali puški i rekli ili ja ili ona. Zamolio sam Boga da mi oprosti - rekao je 17 godišnji Kristofer, jedan od tristotinjak djece vojnika koji su prije dva dana predali oružje u Južnom Sudanu.

Međunarodna zajednica i UN zajedno rade na tome da u zemlji u kojoj bijesni rat kroz sljedećih mjesec dana 'izvuku' barem 900 djece koji će onda dobiti hranu i tromjesečnu terapiju kako bi se oporavili od užasa koje su doživjeli. Više od 19.000 djece nasilno je regrutovano u sukobu koji traje već pet godina u jednoj od najmlađih država na svijetu - Južni Sudan odvojio se od (sjevernog) Sudana 2011., grad Juba je postao glavni grad, a stanovnika ima 12 miliona, dok Sudan ima gotovo četrdeset miliona.

Iako Kristijan na kraju nije ubio majku - zatrokirala mu je puška s kojom nije znao baratati, pa je ona uspjela pobjeći - djeca njegovog uzrasta, a i mlađa, bili su prisiljeni raditi i mnogo gore stvari.

UNICEF-ove statistike pokazuju da se 300.000 djece na svijetu bori u vojskama, a 120.000 u Africi. Najpogođenije su Sijera Leone, Južni Sudan, Kongo i Srednjoafrička Republika. Deset posto djece vojnika u Africi je mlađe od 13 godina.

U Južnom Sudanu odvija se građanski rat koji je po pola raskolio i vojsku. U zemlji bogatoj naftom 2013. je predsjednik Kiir, iz većinskog naroda Dinka, potjerao svoju desnu ruku, Riek Mahara, koji pripada drugom najvećem narodu u Južnim Sudanu, narodu Nuer, piše Express.

Pripadnika naroda Dinka, koji se tradicionalno bave uzgojem žitarica i stoke, u Južnom Sudanu ima 1,5 miliona, a po vjeri pripadaju i katoličanstvu, i islamu kao i tradicionalnim afričkim religijama. Tačan broj pripadnika naroda Nuer se ne zna jer je riječ o putujućem narodu, koji sa svojom stokom ponekad i prelazi državne granice.

Pretpostavlja se da ih je gotovo milion u Južnom Sudanu, a po vjeri su katolici. Neki antropolozi tvrde da su Nuer i Dinka zapravo isti narod kojeg je podijelio odnos prema britanskim kolonizatorima te razlika u sjedilačkom i nomadskom načinu života.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.