GLOBUS

Ciril Ramafosa naslijedio Zumu na mjestu predsjednika Južne Afrike

Fena

15.2.2018

Ciril Ramafosa (Cyril Ramaphosa) u četvrtak je izabran za predsjednika Južne Afrike na parlamentarnom glasanju nakon što je skandalima opterećeni šef države Džejkob Zuma (Jacob) podnio ostavku po naređenju vladajuće stranke Afrički nacionalni kongres (ANC).

Vrijednost berzovnog indeksa u Južnoj Africi porasla je za gotovo četiri posto i investitori su pozdravili Zuminu ostavku nakon devet godina na vlasti, iskompromitiranoj navodima o korupciji.

Nacionalna valuta rand, čija je vrijednost uvijek rasla kada je Zuma bio u političkim previranjima, ostvario je trogodišnju rekordnu vrijednost prema američkom dolaru nakon vijesti o njegovoj ostavci.

Put prema vraćanju stabilnosti i prosperiteta pod Ramafosom bit će, međutim, težak u zemlji još polariziranoj rasnim i staleškim podjelama više od dvije decenije nakon okončanja vladavine bjelačke manjine.

Zumina ostavka u srijedu navečer pružila je, ipak, dokaze o snazi južnoafričkih demokratskih institucija.

Sedamdesetpetogodišnji Zuma izjavio je u 20-minutnom obraćanju naciji da se ne slaže s načinom na koji ga je ANC prinudio da napusti vlast i omogućio Ramafosi da postane njegov nasljednik, ali da će prihvatiti svako naređenje stranke.

Očekuje se da se Ramafosa obrati naciji u petak, prenosi Reuters.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.