Francuski naučnici: Rak je možda povezan s konzumacijom industrijski prerađene hrane

Avaz.ba
16.02.2018 08:41

Francuski naučnici objavili su istraživanje u kojoj se rizik od obolijevanja od raka povezuje s konzumacijom industrijski prerađene hrane, posebno "ultraprerađene" hrane poput industrijski proizvedenog hljeba, kolača i pilećih medaljona, prenose mediji. 

U istraživanju objavljenom u britanskom časopisu "British Medical Journal" obuhvaćeno je 105 hiljada ljudi. Naučnici s pariskog univerziteta Sorbona  sugeriraju u istraživanju da se sa sve većom konzumacijom industrijski prerađene hrane povećava i rizik od obolijevanja od raka.

- Taj se zaključak iznosi  vrlo oprezno, ali stručnjaci upozoravaju da je zdrava hrana najbolja za izbjegavanje rizika od zloćudnih bolesti, prenosi BBC.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ranije je objavila da je prekomjerna težina nakon pušenja drugi najveći rizik za zdravlje, te da industrijski prerađena hrana doprinosi riziku dobivanja raka.

Francuski naučnici fokusirali su se na "ultraprerađenu" hranu - u istraživanju su tokom pet godina pratili zdravstveno stanje uglavnom sredovječnih žena. Rezultati pokazuju da se rizik od raka povećao za 12 posto na svakih deset posto povećanja udjela "ultraprerađene" hrane u jelovniku.

"Ti rezultati sugeriraju da bi brzo povećanje udjela konzumacije ultraprerađene hrane moglo sljedećih desetljeća dovesti do porasta broja slučajeva raka", navode naučnici.

Oni, međutim, dodaju da se ti rezultati trebaju "potvrditi na drugim velikim" istraživanjima, te da su potrebna dodatna kako bi se utvrdilo koji su uzroci moguće povezanosti industrijske hrane i slučajeva raka. 

Ova istraživanja su daleko od toga da bude konačna potvrda povezanosti raka i konzumacije industrijski prerađene hrane, navodi BBC.

NA VRH