GLOBUS

Podrška njemačke javnosti SPD-u na rekordno niskom nivou

Fena

16.2.2018

Podrška njemačkoj Socijaldemokratskoj stranci (SPD) lijevog centra opala je na rekordno niski nivo u anketama javnosti, dok je potresaju previranja da li da se pridruži novoj koalicijskoj vladi s konzervativnim blokom kancelarke Angele Merkel.

Danima prije nego što bi gotovo 664.000 članova stranke trebalo glasati da li da prihvati koalicijski sporazum, anketa instituta Infratest Dimap za državnu televiziju ARD pokazala je da će se samo 16 posto glasača opredijeliti za SPD ukoliko se izbori održe sada.

Brojke objavljene danas predstavljaju pad podrške glasača SPD-u od dva posto od početka februara.

Popularnost stranke u naglom je padu od nacionalnih izbora održanih u septembru prošle godine, kada je SPD osvojio najgori izborni rezultat od 1949.

Stranka lijevog centra sada ima tek neznatnu prednost pred antiimigrantskom Alternativom za Njemačku (AfD), koja uživa podršku 15 posto glasača.

Hrišćanski demokrati (CDU) kancelarke Merkel i njihovi bavarski saveznici iz Hrišćansko socijalne unije (CSU) imaju nepromijenjenu podršku od 33 posto glasača, a stranka Ljevica (Die Linke) također ima nepromijenju podršku od 11 posto, dok su Slobodni demokrati (FDP) zabilježili pad od jedan posto s devet posto podrške glasača, a "Zeleni" su zabilježili rast od dva posto s 13 posto podrške, prenosi dpa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.