GLOBUS

Njemačka i Francuska žele zajedničku evropsku vojsku

AFP

Index.hr

16.2.2018

Francuska i Njemačka zauzele su se za zajedničku evropsku vojsku, poručivši da odbrana Evrope ne smije ovisiti o SAD.

EU je u decembru prošle godine postavila temelje za Evropsku odbrambenu uniju, a dvije glavne članice Njemačka i Francuska žele da s vremenom preraste u zajedničku vojsku sposobnu braniti evropske granice i učestvovati u međunarodnim misijama.

Želimo ostati transatlanski, ali postati više evropski, izjavila je njemačka ministrica odbrane Ursula van der Lejen (Leyen) na konferenciji o sigurnosti u Minhenu. 

- Želimo raditi na vojsci Evropljana. Evropljanima treba Evropa koja štiti svoje građane", dodala je.

Vrijeme je za buđenje 

Njena francuska kolegica Florens Parli (Florence Parly) kaže da savez sa SAD, posebno u NATO-u, nema cijene, ali da je došlo vrijeme za jačanje Evrope. 

- Evropa nije luksuz, nego nužnost. No, ostavili smo je birokratima i tiraniji konsenzusa, rekla je Parli. 

- Vrijeme je za buđenje, moramo oživjeti tu lijepu riječ Evropa, istakla je.

Prema njenim riječima, uspjeh evropske odbrane ne leži u institucijama, nego u njenim  konkretnim misijama. 

- EU mora biti sposobna intervenirati bez da u pomoć zove SAD, naglasila je francuska ministrica, prenosi Index.hr. 

Van der Lajen i Parli otvorile su sigurnosnu konferenciju u Minhenu, tradicionalno godišnje okupljanje globalne strateške zajednice na kojoj se raspravlja o aktuelnim svjetskim krizama. 

Može li EU postati sposobniji i pouzdaniji faktor međunarodne sigurnosti i odbrane jedna je od glavnih tema skupa na kojem učestvuje više od 20 šefova država i vlada te 80-tak ministara vanjskih poslova i odbrane.

Obraćajući se učesnicima, predsjedavajući konferencije Volfgang Išinger (Wolfgang Ischinger) upozorio je da su demokratija i zapadne vrijednosti u današnjem svijetu ugroženi, a međunarodni poredak uspostavljen nakon Drugog svjetskog rata izložen ozbiljnim rizicima. 

"Alarm se upalio", rekao je Išinger i pozvao visoke dužnosnike da iskoriste ovaj vikend kako bi "najbolje što mogu" promovirali mir i sigurnost.

O ovome se već neko vrijeme priča

Priča o zajedničkoj vojsci EU već je neko vrijeme aktivna. U decembru prošle godine 25 članica EU donijelo je formalnu odluku o uspostavi nove mreže za saradnju na području odbrane i sigurnosti, postavivši temelje za Evropsku odbrambenu uniju. 

Odluka evropskih ministara vanjskih poslova, koju je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini (Federica Mogherini) tada nazvala "historijskom", omogućuje bolju sigurnosnu saradnju i izgradnju vojnih kapaciteta na EU nivou, čime bi EU trebao smanjiti svoju ovisnost o SAD na tom području.

Učestvovanje u tzv. Stalnoj strukturiranoj saradnji (PESCO) dobrovoljno je, no samo su Danska, Malta i Britanija odlučile da u tome neće učestvovati. 

Saradnja će početi, najavljeno je tada, sa 17 konkretnih projekata, koji uključuju uspostavu sanitetske jedinice, logističkog centra, centra za misije obuke i razvoj zajedničkih standarda za vojnu radijsku komunikaciju.

PESCO je inače skraćenica za Permanent Structured Cooperation, tj. Trajnu strukturiranu saradnju, koja označava proces kojim će članice produbiti saradnju oko odbrambenih i sigurnosnih pitanja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.