GLOBUS

Dva palestinska tinejdžera ubijena na granici Pojasa Gaze

( AFP)

B92

18.2.2018

Dva Palestinca su ubijena a dva ranjena tokom noći, kada su se približili granici Pojasa Gaze i Izraela, saopćilo je danas palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Dva ranjenika su prenesena u bolnicu, a tek jutros su nađena dva tijela istočno od Rafe, prenose izraelski mediji saopćenje Ministarstva.

Izraelska vojska napala je 18 meta u Pojasu Gaze u posljednja 24 sata, u odgovoru na eskalaciju nasilja u enklavi koje je počelo eksplozijom naprave kraj granične ograde, u kojoj su ranjena dva izraelska vojnika.

Vojska je saopćila da su rano jutros napadnuti ciljevi u Gazi, u okviru odgovora na taj napad u kome su dva vojnika zadobila ozbiljne povrede, a dva umjerene, prenose agencije.

Navedeno je da su mete bile mjesta za proizvodnju oružja i infrastrukture za obuku Hamasa koji vlada Pojasom Gaze. Izrael smatra tu organizaciju odgovornom za sve napade iz Gaze, bez obzira na to ko ih izvodi.

Pogranično područje je uglavnom bilo mirno uz sporadično nasilje od posljednjeg rata 2014. godine. Međutim, napetost je pojačana poslije 6. decembra prošle godine, kada je predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) saopćio da priznaje Jerusalem kao glavni grad Izraela.

U najnovijoj eskalaciji nasilja ispaljena je sinoć raketa koja je pogodila kuću na izraelskoj teritoriji pričinivši štetu. Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se još nekoliko puta, ali je vojska rekla da su to bili lažni alarmi.

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman (Lieberman) izjavio je jutros da je odgovor na eksploziju bio snažan i najavio da će se danas u podne razmotriti situacija.

Na pitanje o teškim uvjetima u Pojasu Gaze, on je odgovorio da osnovna greška pitati se da li je Izrael pogriješio i podsjetio da je palestinski predsjednik Mahmud Abas (Mahmoud Abbas), vođa rivalskog Fataha koji vlada drugom palestinskom teritorijom Zapadnom obalom, prestao da prebacuje novac u Gazu, a transferirao je 260 miliona dolara.

- Hamas investira u rakete i tunele, ne infrastrukturu - rekao je Liberman, dodavši da Izrael ne pokušava preuzeti kontrolu nad Gazom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.