GLOBUS

Tramp: U Moskvi nam se smiju, Ameriko opameti se

Fena

18.2.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je na društvenoj mreži Twitter komentirao odluku specijalnog istražitelja SAD da optuži 13 ruskih državljana da su pokušali špijunskim i propagandnima aktivnostima izazvati nered, podrivati demokratiju i predsjedničke izbore 2016. godine, prenosi AFP.

Tramp je ustvrdio da se tome smiju u Moskvi te je pozvao "Ameriku da se opameti“.

- Ako je cilj Rusiji bio da izazovu nered, probleme i haos u SAD, onda su sa svim ovim istragama u Kongresu, saslušanjima i mržnjom stranaka, uspjeli više nego što su mogli sanjati. Njihove gu... padaju od smijeha u Moskvi. Ameriko, opameti se – naveo je Tramp.

Zvanična Moskva je, također, ismijala optužnicu protiv njenih državljana tvrdeći da je apsurdno kako bi 13 osoba moglo narušiti demokratski proces u SAD. Prema optužnici, te osobe su zajedno sa ruskim propagandnim centrom u Sankt Petersburgu vodile niz aktivnosti, putem interneta i direktno, koje su imale za cilj diskreditirati Hilari Klinton (Hilary Clinton), a pomoći Trampu.

Osim istrage o ulozi Rusije u izbornoj kampanji koju vodi američki istražitelj Robert Miler (Mueller), u SAD je glavno pitanje, ne da li su Rusi vodili propagandni rat, nego da li su to radili u dogovoru sa Trampom. 

I Moskva i Tramp to negiraju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.