GLOBUS

Studija: Svako peto dijete u Americi živi od narodne kuhinje

Ilustracija

Srna

19.2.2018

U SAD živi 47 miliona siromašnih, a devet miliona ne zarađuje niti dobiva od države nijedan dolar, navodi Američki biro za popis stanovništva.

Podaci pokazuju da 0,1 posto imućnijih američkih porodica ima bogastvo koliko i 90 posto svih porodica u SAD.

Profesor Filip Alston (Philip), specijalni izvjestilac za esktremno siromaštvo i ljudska prava UN-a, napisao je socijalnu studiju, putujući po SAD i ukazujući na razmjere neimaštine desetina miliona ljudi.

Svako peto dijete u Americi živi od narodne kuhinje, a istražitelji ukazuju da u SAD postoji milion i po domaćinstava koja zarađuju manje od dva dolara dnevno.

Također, 46 miliona ljudi koristi javne kuhinje i hranu dobrotvornih ustanova.

Broj nezbrinute djece u SAD povećan je za 60 posto tokom posljednjih šest godina, a 1,6 miliona mališana tokom prošle godine noćilo je u prihvatilištima za beskućnike.

Kada je riječ o rasnoj pripadnosti, tokom 2016. godine u populaciji Afroamerikanaca bilo je 22 posto siromašnih, kod Južnoamerikanaca taj procenat iznosi 19,4 posto, kod Azijata deset posto, a kod bijelaca 8,8 posto.

U SAD je siromašan svaki peti Afroamerikanac i Južnoamerikanac, te svaki 11 bijelac.

Podaci pokazuju da gotovo pola mladih Amerikanaca (48,8 posto) u dobi od 25 godina još živi kod roditelja, a 51 posto američkih radnika zarađuje godišnje manje od 30.000 dolara.

Na listi zemalja sa najboljim socijalnim stanjem, SAD su, među 41 ocijenjenom zemljom, zauzele tek 36. mjesto.

Analitički portali prenose ocjene stručnjaka da se Vašington miješa u poslove drugih zemalja i ukazuje na njihove probleme, dok je, istovremeno, u SAD primjetan slom društva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.