GLOBUS

Albanski princ želio bi postati kralj Albanije i Kosova

Agencije

19.2.2018

Albanski princ Leka ocijenio je da jedinstvo Albanije i Kosova, za koje se zalaže albanski premijer Edi Rama, može da se postigne samo pod krunom.

Kako prenosi makedonska agencija MIA, Leka je na društvenim mrežama napisao da "ujedinjavanje Albanije i Kosova, dvije države s jednom nacijom, treba da se postigne vraćanjem monarhiije".

- Nacionalno objedinjavanje bilo je i bit će san i zalaganje kraljevske porodice, iz generacije u generaciju, čak i kad niko drugi nije imao smjelost da to artikulira. To se ostvaruje kraljevskom krunom u dvije države kao simbolom tog jedinstva - napisao je albanski princ.

Leka je istaknuo da bi to bila logika stvarne stabilnosti, tradicije i istinskog prosperiteta kako ukazuju uspješni primjeri najrazvijenijih zemalja Zapada.

Premijer Albanije Edi Rama jučer je u Prištini rekao da će "Albanija i Kosovo imati zajedničku vanjsku politiku, a ne samo zajedničke ambasade i diplomatske misije".

- Zašto da nemaju čak i jednog predsjednika kao simbol nacionalnog jedinstva i zajedničke nacionalne sigurnosne politike - dodao je Rama na sjednici kosovskog parlamenta povodom 10. godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.