Nakon lansiranja automobila u svemir, Ilon Mask planira promijeniti budućnost planete

Blic.rs
20.02.2018 07:52

Napredak u razvoju tehnologija nove generacije na planu energetike može da bude zbunjujuć, pa je ponekad teško razlikovati validan od pretjerano izvikanih ptoencijala.

Uzimajući u obzir činjenicu da je cijena sunčeve i energije vjetra sada kompetitivna sa fosilnim gorivima i da su troškovi skladištenja energije dramatično opali, razumno je predvidjeti da će trenutni niz tehnoloških inovacija usmjeriti energetsku industriju. 

Jedna od tih inovacija je virtuelna elektrana, koja povezuje stotine ili hiljade malih energetskih skladišnih sistema i omogućava im da se ponašaju u mreži kao elektrana. 

Ako se iskoristi efektivno, koncept bi mogao da smanji troškove operaterima mreže i korisnicima energije, te stvoriti ogromno novo tržište za kompanije poput "Tesle", čiji je koosnivač i izvršni direktor Ilon Mask (Elon Musk), američki preduzetnik i milijarder.

I tržište za virtuelne elektrane može konačno da se otvori, piše "Fox Business".

Baterija u Australiji

Najbolji primjer virtuelne elektrane osvanuo je nedavno u Australiji. Premijer Južne Australije Džej Vederhil (Jay Weatherill) saopćio je da će bez naplate u 1.100 domaćinstava biti instalirana baterija "Tesla Pauervol 2" od 13,5 kWh i solarna ploča od 5kW.

Nakon probnog perioda sistemi će biti ugrađeni u još 24.000 kuća, a potom će ta opcija biti ponuđena svim domaćinstvima u Južnoj Australiji, s planom da se tokom sljedeće četiri godine u projekat uključi najmanje 50.000 kuća.

Teoretski, ekonomičnost skladištenja energije je toliko velika da baterije mogu da se instaliraju besplatno. Ako se instaliraju svih 50.000 sistema za skladištenje energije, oni mogu ukupno da osiguraju 250 megavata struje.

Stara ideja

Virtuelne elektrane nisu nova ideja za napredne energetske kompanije, ali centrala od 250 MW podiže ovaj koncept na nov nivo. 

Početkom 2017. kompanija "Stem Ink." napravila je virtuelnu elektranu od 1 MW na Havajima uz pomoć komercijalnih instalacija za energetsko skladištenje. "SanPower" vodi probnu virtuelnu elektranu sa firmom "Kon Edison" u Njujorku, koristeći 300 energetskih skladišnih sistema u domaćinstvima, dok "Sonen" gradi virtuelnu elektranu za 2.900 kuća u Arizoni.

Sve ove kompanije pokušavaju da naprave mrežu povezanih sistema za skladištenje energije, a kako će to funkcionirati je druga priča. U ovom trenutku, pravila i regulacije blokiraju šire usvajanje virtuelnih elektrana.

Elektrane budućnosti

Ove inovacije postaju zanimljive u tački na kojoj imamo solarnu ploču na krovu i lokalno energetsko skladište ugrađenu u virtuelnu elektranu. U toj situaciji ukućani mogu proizvoditi svoju struju, nadodavajući na mrežu vrijednu uslugu. Kao bonus, imaju rezervnu energiju u slučaju nestanka struje.

Ugrađivanje funkcija elektrane u domaćinstva ili kompanije napraviće veliki pomak u energetskoj industriji. Ako ovi projekti nastave da rastu i da se šire, možda će veoma brzo doći do zamjene tradicionalnih elektrana.

NA VRH