GLOBUS

Najteži ruski helikopter ponovo leti i otporan je na rakete

hr.rbth.com

20.2.2018

Najteži transportni helikopter na svijetu, Mi-26, vraća se u rusku vojsku u novom ruhu.

2019. godine u rusku vojsku se vraća modernizirani vojno-transportni helikopter Mi-26 u verziji T2V. Nova letjelica, "leteća krava", kako je piloti zovu zbog veličine, dobila je novi oklop i savremenu tehniku koja je isprobana u ratu u Siriji.

Po čemu je Mi-26 poznat

Prvi put Mi-26 se vinuo u nebo daleke 1977. godine i postao helikopter najveće nosivosti na svijetu. "Kravu" je proslavila sposobnost podizanja do 20 tona tereta, znači nešto više od 80 padobranaca, lake oklopne tehnike i čak drugih helikoptera.

Mi-26 je 2009. godine učestvovao u operaciji spašavanja američkog SN-47 Chinook u Afganistanu.

-To su bila vremena kada smo sarađivali s NATO snagama. Talibani su pogodili američki helikopter, a drugi slični nisu mogli podići stroj s ratišta. Onda su tražili pomoć od nas. Mi-26 je podigao američki helikopter i prebacio ga do najbliže baze, ispričao je za Russia Beyond profesor Akademije vojnih znanosti, Vadim Kozjulin. 

40 godina kasnije "krava" je i dalje helikopter najveće nosivosti na svijetu. Ali poslije sirijske kampanje ministarstvo obrane Rusije je odlučilo pripremiti letjelicu za savremene ratne uslove.

Prije svega, helikopter treba "ohladiti", kaže stručnjak.

-To je ogromni stroj s dva motora snage oko 23 000 konjskih snaga. Zbog zagrijavanja Mi-26 je odlična meta za rakete s optičkim glavama koje se navode na toplinu, poput sustava 'Igla' i 'Stringer", kaže Kozjulin.

Tako su teroristi 2002. godine uništili ruski Mi-26 u trenutku slijetanja kod Groznog.

-Helikopter je prevozio časnike i vojnike. Teroristi su ispalili raketu iz 'Igle' za vrijeme slijetanja i od 150 ljudi samo 20 je čudom preživjelo. Vjerojatno samo zato što letjelica nije bila visoko nad zemljom", kaže Kozjulin.

Čime će MI-26 T2V biti opremljen

Izvor Russia Beyond u obrambeno-industrijskom kompleksu kaže da će novi Mi-26 biti opremljen kao i Ka-52 sustavom "Vitebsk".

-To je sistem radioelektronske zaštite koji 'oslijepi' i natjera rakete da skrenu s kursa. Jednostavnije rečeno, raketa skreće u stranu čim se približi helikopteru, kaže izvor.

"Krava" će imati i kompleks NPK90-2, sistem automatskog pilotiranja u bilo koje vrijeme dana i noći, slijetanja i manevara koji tome prethode.

Mi-26 T2V neće imati ofanzivno oružje.

-To ovdje nije potrebno. U slučaju taktičke neophodnosti stroj će pratiti Mi-28 ili Ka-52. Zadatak je da novi Mi-26 ne bude tako ranjiv i da očuva svoje ranije karakteristike, rekao je naš sugovornik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.