GLOBUS

Erdoan: U narednim danima počinje opsada Afrina

Agencije/ Avaz.ba

20.2.2018

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) potvrdio je danas da će turske snage narednih dana početi opsadu grada Afrina, u istoimenoj enklavi na sjeveru Sirije.

- Narednih dana će početi opsada Afrina - rekao je Erdoan pred turskim parlamentarcima.

Cilj vojne operacije je protjerivanje iz Afrina kurdskih Jedinica za zaštitu naroda, koje Turska smatra produženom rukom kurdskih pobunjenika u Turskoj. Te jedinice su saveznici SAD u borbi protiv Islamske države ali ih Ankara smatra teroristima.

Podsjećamo, turska vojska granatirala je ulaz u područje sirijskog grada Afrin, samo nekoliko minuta nakon što su provladine sirijske snage ušle u to područje, prenijela je sirijska državna televizija.

Televizijski snimci prikazuju granate koje padaju u područje gdje su se okupili novinari, od kojih su pojedini bili prinuđeni da pobjegnu.

Samo nekoliko minuta prije granatiranja, oko 20 vozila opremljenih teškim mitraljezima primijećeno je kako ulaze u područje Afrina, prema sporazumu kurdske Narodne zaštitne jedinice (IPG) i sirijske Vlade.

Oružane snage Turske su 20. januara započele vojnu operaciju protiv kurdskih militanata u Afrinu pod nazivom "Maslinova grana".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.