GLOBUS

Građanski rat: Ko se protiv koga bori u Siriji

index.hr

21.2.2018

Građanski rat u Siriji, koji traje od 2011., ima puno aktera, domaćih i stranih, no oni imaju malo toga zajedničkog.

Snage sirijskog predsjednika Bašara el-Asada kontroliraju većinu gusto naseljenih dijelova zemlje, uključujući glavni grad Damask, bivši privredni centar Alep na sjeveru i priobalna područja. Asadove snage i saveznici šire područja pod svojim nadzorom, dijelom zahvaljujući snažnoj ruskoj intervenciji i potpori Irana.

Pobunjenici su gubitnička strana. Jedina pokrajina koju nadziru je Idlib, gdje islamističke snage, uključujući militante povezane s El-Kaidom, imaju glavnu riječ. Kontroliraju i manja područja na jugu zemlje, kod granice s Jordanom. Enklava kod Damaska izložena je teškim napadima. Pobunjenici su uglavnom ostali bez pomoći Zapada, a na sjeveru jako ovise o Turskoj.

Takozvana Islamska država pretrpjela je velike gubitke na terenu i preostao joj je samo djelić teritorija kod granice s Irakom te manja područja na jugozapadu zemlje, nedaleko od područja koja nadzire Izrael. SAD, koje predvode borbu protiv tih ekstremista zajedno s kurdskim kopnenim snagama, upozoravaju kako bi se ona još mogla oporaviti.

Kurdi kontroliraju većinu granice s Turskom, ali ih trenutačno napadaju turske snage kod sjeverozapadnog grada Afrina. Kurdska Stranka demokratskog saveza (PYD) i njeni borci najučinkovitije su kopnene snage u borbi protiv "Islamske države". Saveznici su SAD. No, stranka je najvećim dijelom isključena iz političkih pregovora, jer PYD ima veze s Radničkom strankom Kurdistana (PKK), koja je u Turskoj zabranjena.

SAD i Vašington predvodi međunarodnu koaliciju protiv "Islamske države" i podržava Kurde koji kontroliraju područja na sjeveroistoku zemlje, što ne odgovara Turskoj. SAD imaju malo utjecaja izvan kurdskog područja.

Rusija najviše pomaže Asadu. Zračnu potporu njegovim snagama pruža od septembra 2015., što je bio ključan faktor za njihov oporavak. Napada "Islamsku državu" kao i druge pobunjeničke skupine. Moskva odnedavno pokušava igrati ulogu mirotvorca u Siriji ne bi li privela kraju svoju vojnu akciju. No, vođenje pregovora s brojnim zaraćenim stranama uz istodobno pružanje zračne potpore Asadu nije nimalo lak zadatak.

Iran je odan prijatelj sirijske vlade. Iranci se bore zajedno s Asadovim vojnicima. Hezbolah, šiitski pokret iz Libanona koji finansira Iran, također se bori na Asadovoj strani.

Turska je ključni zaštitnik i finansijer sirijske opozicije, ali se nedavno posvetila rješavanju kurdskog pitanja iako ima snažne veze s Idlibom. Turska je nedavno pokrenula ofanzivu na sjevernu regiju Afrin kako bi spriječila konsolidaciju Kurda u blizini svoje granice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.