Francuska podržala prijedloge Abasa o sazivanju mirovne konferencije

Fena
21.02.2018 10:35

Foto: ( AFP)

Francuska je podržala ideje koje je iznio palestinski predsjednik Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) u svom obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u utorak, izjavio je u srijedu stalni predstavnik Palestine u Ujedinjenim nacijama Rijad Mansur (Riyad Mansour).

Govoreći za radio stanicu "Glas Palestine", Mansur je izjavio da je Pariz pozdravio prijedloge po pitanju sazivanja međunarodne mirovne konferencije i stvaranja novog mirovnog mehanizma, izražavajući spremnost da ih razmotri.

Mansur je kazao da će međunarodni Kvartet za bliskoistočni mirovni proces razmotriti svoje proširenje i pripreme za sastanak na visokom nivou, ukazujući na brojne opcije kao što je sazivanje međunarodne mirovne konferencije čiji će domaćin biti Francuska ili Rusija.

Kvartet trenutno čine UN, Evropska unija, Rusija i Sjedinjene Države, dok Vašington utječe na sve njegove odluke.

Pozvao je Vijeće sigurnosti da ozbiljno shvati inicijativu palestinskog predsjednika i da započne s konkretnim mjerama njene provedbe na terenu, ukazujući da palestinsko rukovodstvo želi mirovni proces koji bi okončao okupaciju unutar fiksnog vremenskog okvira, pored punopravnog članstva Palestine u UN-u.

Kazao je da je generalni sekretar UN-a podnio Vijeću sigurnosti izvještaj na 43 stranice radi rasprave o međunarodnoj zaštiti palestinskog naroda pod izraelskom okupacijom, prenosi palestinska novinska agencija "Wafa".

Oglasi

NA VRH