GLOBUS

Erdoan zaprijetio Asadu: Ne ulazite u Afrin, postat ćete meta

Index.hr

21.2.2018

Turska direktno ne pregovara sa sirijskom vladom, ali je upozorava da će se sirijske snage, uđu li u sjeverozapadnu regiju Afrin, kako bi pomogle kurdskoj miliciji, "suočiti s ozbiljnim posljedicama" i smatrat će se legitimnim metama, rekao je portparol u Ankari.

Portparol turskoga predsjednika Tajipa Erdoana, Ibrahim Kalin danas je rekao da su se vladine snage, koje su jučer pokušale ući u regiju Afrin, povukle pred udarima topništva turskih vojnih snaga koje se ondje bore s kurdskom milicijom.

Konvoj s oko 40 do 50 vozila koji prevozi vladine snage pokušao je jučer ući u Afrin, no povukao se pošto su turske snage na njih počele pucati iz topništva.

- Bilo kakav potez režima ili ostalih elemenata, kada je riječ o ovom problemu, bez sumnje će rezultirati ozbiljnim posljedicama - kazao je Kalin na konferenciji za novinare. 

Operacija protiv Kurda u Afrinu krenula prošli mjesec

Turska je u Afrinu prošli mjesec pokrenula veliku operaciju protiv kurdske milicije čije članove Ankara smatra teroristima. 

Portparol je istaknuo da Turska ne pregovara direktno sa sirijskom vladom, no da njezine poruke do Damaska stižu indirektnim putem.

Dodao je da je službena Ankara i dalje optimistična, ali oprezna kada su posrijedi veze sa Sjedinjenim Državama, osobito nakon prošlosedmične posjete Ankari američkoga državnog sekretara Reksa Tilersona (Rex Tillerson). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.