GLOBUS

Le Drijan: Dijalog Beograd-Priština ključan za stabilizaciju regiona

Tanjug

21.2.2018

Francuski ministar evropskih i vanjskih poslova Žan-Iv Le Drijan rekao je, na sastanku sa šefom srbijanske diplomatije Ivicom Dačićem u utorak u Parizu, da je dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU ključan za obezbjeđivanje trajne stabilizacije cijelog regiona, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova Francuske, prenosi Tanjug.

Taj dijalog, istakao je Le Drijan, mora dovesti do pune normalizacije između dvije strane "zasnovane na obuhvatnom sporazumu", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu francuskog Ministarstva.

Nakon što je Evropska komisija 6. februara objavila svoju strategiju za Zapadni Balkan, šef francuske diplomatije je, na sastanku s Dačićem, potvrdio posvećenost Francuske pristupanju zemalja Zapadnog Balkana reformisanoj EU, čim te zemlje ispune nužne uslove, stoji u saopštenju.

Ministri su razgovarali i o samitu EU i Balkana koji treba da bude održan u Sofiji 17. maja, pri čemu je Le Drijan izrazio nadu da će na tom skupu biti promovisana "pozitivna agenda" za Zapadni Balkan, na osnovu konkretnih mjera podrške EU za reformske napore koji se očekuju od zemalja u regionu, a u okviru njihovog približavanja Uniji, navodi se u saopštenju.

Tokom jučerašnjeg sastanka, dodaje se, dva ministra su izrazila želju da ojačaju saradnju i prijateljske odnose između Pariza i Beograda.

Francusko Ministarstvo je, takođe, najavilo da će ministar Le Drijan uskoro posjetiti Beograd u kontekstu komemoracija povodom završetka Prvog svjetskog rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.