GLOBUS

Istočna Guta je pakao na zemlji: Poginulo najmanje 300 osoba, nestašica lijekova i vode

Agencije

22.2.2018

Na alarmantno stanje u Guti, predgrađu Damaska, gdje sirijske provladine snage napadaju pobunjenička uporišta upozorava i "Crveni križ". 

Guta je pod napadima sa svih strana, ocjenjuju svjetski mediji koji navode da su tamošnji ljekari primorani da koriste lijekove kojima je istekao rok trajanja i da ponestaje vode. U međuvremenu, u tri dana napada, broj poginulih dostigao je 300.

Istovremeno, povrijeđeno je najmanje 500 ljudi, i to samo od ponedeljka do utorka uvečer, saopćilo je danas Sirijsko-američko medicinsko društvo (SAMD).  

Međutim, iz grupe za praćenje događaja u Siriji "Damask Medija centar" rekli su za CNN da je danas prijavljeno još 45 žrtava u istočnoj Guti.

Intenzivno bombardiranje istočne Gute proteklih sedmica, oblasti za koju CNN navodi da je godinama pod opsadom režima Bašara el-Asada, izazvalo je osude širom svijeta.  

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesty International" tvrdi da su tamo počinjeni "nepodnošljivi ratni zločini" u "epskim razmjerama", dok je Dječiji fond UN-a (UNICEF) objavio prazno saopćenje, a u fusnoti je naveo da nema riječi kojima bi opisao "patnju djece".

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (António Guterres) opisao je situaciju u istočnoj Guti kao "pakao na zemlji". Skoro 400.000 ljudi zarobljeno je u ovom području, od kojih je mnogima potrebna humanitarna pomoć, upozoravaju Ujedinjeni narodi.

Proteklih dana porodice su se povukle u improvizirana podzemna skloništa s ograničenim pristupom hranom i vodom dok pokušavaju da se sklone od intenzivnog bombardiranja.  

Kako navodi SAMD, 13 zdravstvenih objekata je bilo meta napada u ponedjeljak i utorak. Od tih objekata, četiri su u potpunosti uništena, a dva su privremeno obustavila svoje aktivnosti. SAMD ističe da je izgubio tri zdravstvena radnika u napadima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.